2011-07-23 15:16:58• hírek • MTI

Hamisított a Néppárt?

Két romániai újság szerint hamis aláírásokat is tartalmaznak azok a támogató listák, amelyeket a kezdeményezők az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) bejegyzése érdekében terjesztettek román bíróság elé.

A Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által kezdeményezett új magyar párt hivatalos bejegyzését első fokon elutasította a bukaresti törvényszék, a kezdeményezők azonban fellebbezni készülnek a román fővárosi ítélőtáblánál. A törvényszék július 14-én meghozott és a múlt hét végén közzétett határozatának indoklása egyelőre nem nyilvános.

A Jurnalul National és az Új Magyar Szó (ÚMSZ) című, Bukarestben megjelenő román, illetve romániai magyar lap pénteki számában arról írt, hogy birtokukba jutott az aláírásokat tartalmazó ívek egy részének másolata. Ezek hitelességének ellenőrzése céljából a két lap újságírói közösen kérvényezték a bukaresti törvényszéken, hogy áttekinthessék a párt bejegyzését támogató aláírásokat.

A másolatokból az derült ki, hogy az aláírásokat ráhamisították a bejegyzéshez szükséges hivatalos dokumentumokra. "Ezek ugyanis - szabad szemmel is látható módon - azonos személyek által lettek szignózva: a hamisítók azzal sem sokat fáradtak, hogy egyazon íven belül ne egyazon személy firkantsa oda az összes aláírást" - írta az Új Magyar Szó, amely szerint "az újságírók az eredeti dokumentumok tanulmányozása révén megállapíthatták, hogy az EMNP bukaresti támogatóinak adatait tartalmazó, összesen 89 íven található 809 aláírás egytől egyik hamisítvány".

A magyar lap idézte az egyik grafológust, aki szerint minden nyomtatványon - pontosabban azok másolatán - észrevehető az aláírások azonos jellegű kivitelezése. "Ekkora arányban előforduló általános és különös sajátosság azonossága nem fordulhat elő még egypetéjű ikrek esetében sem" - mutatott rá a szakértő. Az Új Magyar Szó azonban úgy véli, "igazából grafológus szakértőre sem lenne szükség annak megállapításához, hogy ezrével tartalmaz hamis aláírásokat" az aláíráslista.

Az EMNP kezdeményezői összesen 29 268 aláírást tartalmazó, 4396 ívből álló dokumentációt nyújtottak be a bukaresti törvényszéken. A párttörvény előírásainak értelmében legalább 25 ezer támogató aláírás összegyűjtése szükséges 19 megyéből és Bukarestből úgy, hogy az említett közigazgatási egységekből külön-külön legkevesebb hétszáz kézjegy származzon. Ezt az előterjesztők szerint teljesítették is.

Demeter Szilárd, Tőkés László sajtóirodájának vezetője a román lapnak elmondta, hogy tüzetesen ellenőrizték a mintegy 30 ezer aláírás hitelességét, és meggyőződésük, hogy minden szignó valódi.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: