2020-02-03 15:16:21• hírek • Bede Emőke

Hamis segélyhívásokért is bírságolt tavaly a szatmári csendőrség

A Szatmár Megyei Csendőr-felügyelőség is eseménydús esztendőt tudhat maga mögött: a tavalyi évben nem kevesebb mint 3506, többnyire rendfenntartó célú bevetésen teljesítettek szolgálatot. Ez azt jelenti, a szatmári rendőrök naponta átlagosan 10 megbízatást kaptak – mondta el a 2019-es összegzőjében Ovidiu Popa csendőrparancsnok.

A különféle rendfenntartó célú bevetések mellett a csendőrség számos bűncselekményről is lerántotta a leplet. A csendőrparancsnok elmondta, 2019-ben 220 bűncselekményt lepleztek le, 29-et saját akcióik keretében, 191-et pedig a rendőrséggel közösen lefolytatott akció során. Ezzel kapcsolatban Popa hangsúlyozta, hogy a csendőrök által kiállított jegyzőkönyvekben foglalt bűncselekmények mindenike megerősítést nyert a rendőrség vagy az ügyészség által lefolytatott vizsgálatok során, ami azt jelenti, hogy visszavonásra egyelten példa sem volt az elemzett periódusban.
 

Ahol pedig szabálysértések és bűncselekmények vannak, ott bizony van büntetés is. 2019-ben nem kevesebb mint 2509 büntetést osztottak ki a Szatmár megyei csendőrök, mely mintegy 300-zal több, mint az előző évben. E büntetésmennyiségnek mindössze 79 százaléka valóban helyszíni bírság volt, 21 százaléka csak írásos figyelmeztetésben merült ki. Ezzel kapcsolatban mindenképp említésre méltó, hogy 2019-ben nem kevesebb mint 35 olyan esetben szabtak ki pénzbírságot, amikor telefonálók hamis hívásokkal terhelték le a 112-es segélyhívó rendszert.



 

A csendőrök azonban nem csak a közrend megtartásáért felelősek. Feladatkörükbe tartozik ugyanis, hogy elkutassák és a bírósági idézésben megjelölt helyre kísérjék az érintett személyt, akinek ezért egy banit sem kell fizetnie. Épp ezért ez az egyik legtöbb anyagi és emberi erőforrást igénylő kötelessége a szerveknek. 2019-ben 183 ilyen esetben jártak el, melyek során 23, Szatmár megyén kívüli városba kellett – volna – „elfuvarozni” a beidézetteket. 98 parancsot sikerült is teljesíteni, ugyanis sikerült az érintetteket fellelni, 85 alkalommal azonban dolgavégezetlenül visszatértek, ugyanis a bíróságra kísérendő személyeket nem találták a megadott címen. A csendőrparancsnok elmondása szerint az ilyen esetekben általában arról volt szó, hogy az érintett külföldön tartózkodott a beidézés pillanatában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: