2014-05-11 20:28:33• hírek • MTI

Hamilton megállíthatatlan, ismét kettős Mercedes-diadal

Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a vasárnapi Forma-1-es Spanyol Nagydíjat, ezzel átvette a vezetést az összetett pontversenyben csapattársától, az ezúttal második német Nico Rosbergtől.

A 29 éves Hamilton pályafutása 26. futamgyőzelmét aratta, idén sorozatban negyedszer diadalmaskodott, Barcelonában pedig karrierje során először nyert.
A Mercedes óriási fölényét jól mutatja, hogy a harmadik helyen célba érő ausztrál Daniel Ricciardo (Red Bull) majdnem egy perccel maradt el az élen végző duótól.

A négyszeres világbajnok, címvédő német Sebastian Vettel (Red Bull) a 15. helyről rajtolva remek stratégiával a negyedik helyig küzdötte fel magát.

A pole pozícióból induló Hamilton és mellőle startoló csapattársa egyformán jól rajtolt, mögöttük a finn Valtteri Bottas (Williams) a negyedik helyről a harmadikra jött fel. Az első kör végén Hamilton, Rosberg, Bottas, Ricciardo, Romain Grosjean (Lotus), Kimi Räikkönen (Ferrari) volt az első hat sorrendje.

A 15. körben - az élmezőnyből elsőként - Ricciardo autóján cseréltek kereket, egy körrel később Grosjean, majd Räikkönen, a 19. körben pedig az élről Hamilton is a boxba hajtott. Bottas a 21., Rosberg a 22. körben kapott friss abroncsokat, így az első kerékcserék végrehajtása után az első hat sorrendje annyiban változott, hogy Ricciardo feljött harmadiknak, Bottas pedig visszacsúszott negyediknek.

Féltávhoz közeledve előbb Räikkönen, majd csapattársa, Fernando Alonso is megelőzte Grosjeant, miközben Vettel - aki műszaki hiba és egy öt rajthelyes büntetés miatt indult a 15. pozícióból - már a kilencedik helyen haladt.

A verseny felénél, a 33. körben Hamilton, Rosberg sorrendben a két Mercedes száguldott az élen, közel 30 másodperces előnnyel a harmadik helyen haladó Ricciardo előtt, utóbbit Bottas, valamint Räikkönen és Alonso követte.

A spanyol ferraris a 36. körben járt ismét a boxban, a vezető Hamilton a 44. körben kapott új gumikat az autójára. A 45. körben Räikkönen, egy körrel később pedig Rosberg is a szerelőinél járt, előbbi és utóbbi is csapattársa, Alonso, illetve Hamilton mögé tért vissza a pályára.
Tizenöt körrel a leintés előtt Hamilton, Rosberg, Ricciardo, Alonso, Vettel, Bottas volt az első hat sorrendje, Alonsónak és Vettelnek azonban hátra volt még egy kerékcseréje.

A hajrában az élen a két Mercedes vívott nagy csatát, Rosberg közeledett Hamiltonhoz, miközben Vettel Bottasszal harcolt a negyedik, Alonso pedig Räikkönennel a hatodik pozícióért. Három körrel a vége előtt Vettel és Alonso is előzött, közben Rosberg utolérte Hamiltont, de arra már nem maradt ideje, hogy megelőzze csapattársát.

A világbajnokság két hét múlva, Monte-Carlóban folytatódik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: