2009-07-26 13:37:30• hírek • MTI/AP/AFP

Hamburger helyett "fasírozott és kenyér"

Megnyitották az első gyorséttermet Észak-Korea fővárosában, Phenjanban.

A világtól elszigetelt kommunista ország fővárosában a múlt hónapban nyílt meg a Szamtaeszong nevű étterem - közölte vasárnap a Tokióban megjelenő Csoszon Sinbo című lap, amelyet az észak-koreai kommunista rendszer japán szócsövének tekintenek. A gyorséttermet egy szingapúri vállalattal való együttműködésben nyitották meg, a cég taníttatta be az étterem alkalmazottait, illetve szolgáltatta a működtetéshez szükséges berendezéseket.

Az étterem belső elrendezése stílusában a világszerte megtalálható gyorséttermekéhez hasonlít, de ügyeltek arra, hogy a kínálatban még véletlenül se szerepeljen a "hamburger" szó, nehogy azt a benyomást keltsék, mintha már Észak-Koreát is magával ragadta az Egyesült Államokból eredő divat. A hamburgerhez kísértetiesen hasonlító "fasírozott és kenyér" azonban kapható az étteremben, van palacsinta és csapolt sör is.

Az átlagemberek azonban nemigen fogják gyakran látogatni az éttermet, mivel a "fasírozott és kenyér" név alatt futó hamburger ára például közel 1,7 dollár, meghaladja az egy napi átlagfizetés felét.

A phenjani vezetők kínosan ügyelnek arra, hogy a külső hatások ne ássak alá a kommunista rendszert, illetve a 24 milliós országot béklyóban tartó Kim Dzsong Il hatalmát. Ebből kifolyólag kerülik a külföldi kifejezések használatát is, és helyettük koreai neveket találnak ki.

A phenjani vezetők azonban már korábban szemet vetettek a nyugati ételekre. Az idén márciusban a Csoszon Sinbo arról számolt be, hogy az igazi ínyencként ismert Kim Dzsong Il utasítást adott az ország első olasz éttermének a megnyitására. A pizzéria séfjei Olaszországban tanulták ki a mesterséget, és az ételek alapanyagát is külföldről hozzák.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: