2018-08-13 09:14:32• hírek • Oszkó Viktória

Hamarosan új hibrid buszokon utazhatunk Szatmárnémetiben

Különösen pozitív bejelentéssel indította a hétfő reggelt Kereskényi Gábor polgármester a Transurban közszállítási vállalat járműparkjában.

A tömegközlekedés minőségének javítása érdekében 20 korszerű, hibrid motoros autóbusz vásárlását tervezi Európai Uniós alapokból a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal. A sajtó képviselőit délelőtt 10.00 órára várták a telephelyre, hogy a város vezetősége felvázolhassa a már folyamatban lévő, és nem sokára aktuálissá váló közbeszerzési eljárásoknak a részleteit, amelyeknek köszönhetően 20 autóbusszal bővül majd városunk forgataga.


Szatmárnémeti polgármestere arról beszélt, hogy már a mandátum megkezdésekor is különös hangsúlyt fektettek a Transurban vállalat járműparkjának korszerűsítésére, ami a jövőben sem fog változni, sőt! A jelenleg is folyamatban lévő közbeszerzési eljárás öt darab új, Euro 6-os autóbusz megvásárlására szól. Ezzel újabb környezetkímélő motorral felszerelt, kevesebb károsanyag-kibocsátással járó járművekkel bővül majd városunk.


Kereskényi Gábor elmondta, nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy csökkentsük a széndioxid-kibocsátást, ezért sem elhanyagolható feladat az, hogy folyamatosan frissítsék a Transurban járműparkját. Ehhez hatalmas segítséget nyújtanak az EU-s pályázatok, amelyek megpályázásában egyébként városunk is az élen jár.



“Hamarosan 11 új hibrid autóbusz megvásárlására írunk ki közbeszerzési eljárást EU-s forrásokból. Ezáltal is láthatóvá válik majd, hogy valóban szeretnénk alternatívát nyújtani a gépjármű közlekedésre, amit nem csak a bicikli utak kiépítésével tervezünk, hanem a közszállítási vállalat járműparkjának teljes korszerűsítésével is” - mondta a polgármester.


Hogy testközelből is megtapasztalhassuk, milyen élmény egy hibrid autóbuszon szelni a város útjait, a Mercedes-Benz képviselői mutatták be az önkormányzat, a Transurban Rt. és a sajtó képviselőinek legújabb típusú járművüket, ismertetve ennek a technikai sajátosságait. Egy próbaútra is sor került, amely során elhangzott: ezek az autóbuszok csökkentik a környezet szennyezését és olcsóbb a hosszú távú fenntarthatóságuk is.


Az új Citaro Hybrid autóbusz elektromos motorja a belsőégésű motor és az automata sebességváltó között került beépítésre, ami többek között generátorként működik az autóbusz lassulásakor, és a mozgási energiát árammá alakítja át – a fékezéskor és a gázelvétel során. Az előállított áramot elektromos energia formájában tárolják. Amint a busz az álló helyzetből elindul, az elektromos motor kiegészítő forgatónyomatékkal segíti a dízel- vagy gázmotort – az úgynevezett indítási szakaszt. A belsőégésű motornak így időnként kisebb teljesítményt kell szolgáltatnia az elinduláskor, és ezzel üzemanyagot takarít meg.


A tömegközlekedési vállalat gépparkjában jelenleg 53 busz található, ezek közül 49 van rendszeres használatban, ebből négy felett pedig már – mondhatni - eljárt az idő, így teljsen időszerű az újabb közlekedési eszközökbe való beruházás. A cél az, hogy a Transurban hatékonyabban szolgálhassa ki a lakosság igényeit, nem utolsó sorban pedig, hogy a 21. századhoz méltó módon valósulhasson meg a tömegközlekedés Szatmárnémetiben is.



 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: