2018-05-09 07:26:10• hírek • Oszkó Viktória

Hamarosan specializációt választanak a Refi jövendőbeli kilencedikesei

A 2018-2019-es tanévben is több osztályt indítanak a Szatmárnémeti Református Gimnáziumban. Ez különösen a kilencedik osztályba lépők számára fontos információ, mivel több specializáció közül is választhatnak a diákok.

A kilencedik osztályba lépők az érdeklődési körüknek megfelelően több szakirány közül választhatnak. Teológia, filológia, matematika-informatika, természettudományok és gazdasági szakértő profillal indulhatnának el osztályok a következő tanévtől, bár ez a jelentkezők számától is függ.


A filológia osztályban a diákok a humán tárgyakra szakosodnak, a fő hangsúly a román- és az anyanyelvi oktatáson van, de ezen kívül több órában tanulnak német és angol nyelvet is a diákok.


Teológián a református vallási tárgyak dominálnak, úgy mint a bibliaismeret, egyháztörténelem, spirituális nevelés, egyházi ének, korus és a reformáció irodalma. Természetesen itt is – mint minden specializáción – folyik angol és német nyelvű oktatás.


A C. osztályt ősztől úgy szeretnének elindítani, hogy az osztály fele matematika-informatika, a másik fele pedig természettudományi területen kapjon részletesebb képzést. Mivel a matematika-informatika osztályba már tavaly is kevesebben jelentkeztek, nem biztos, hogy már  idén ősztől meg tudják valósítani az elképzelést, az engedélyeztetési folyamatot mindenesetre már elindították.


A D. osztály egy szaklíceumi osztály, ahol a diákok gazdasági-, pénzügyi- és kereskedelmi képzést kapnak. Az oktatási tervnek hála a tanulók megismerik a cégkönyvelést, a vállalati és banki ügyintézést, a könyvelési programokat és betekintést nyerhetnek többek között a piackutatás világába is.


Azoknak, akik teológiát választanak, vagy eddig román nyelven tanultak, elővizsgát kell tenniük, amelyre május 14-és én 15-én lehet jelentkezni. A felmérés maga május 16-án lesz délután 15.00 órától. A teológiára jelentkezőknek vallási elővizsgát kell teljesíteniük, azoknak pedig, akik eddig nem magyarul folytatták a tanulmányaikat egy magyar anyanyelvi kompetenciákat mérő teszten kell átmenniük.


Az előkészítő osztályba már lejárt a jelentkezési határidő, oda 28 gyereket várnak szeptembertől. Az ötödikesek valamivel később fognak vizsgázni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: