2013-01-11 17:27:40• hírek • Póti Orsolya

Hamarosan sor kerül az Implom megyei döntőjére

Január 19-én rendezik az Implom József helyesírási verseny Szatmár megyei döntőjét. A jelentkezők névsorát már várják szervezők!

Az Implom József Helyesírási Versenyt a középiskolák IX-XII. osztályos tanulói számára az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége (AESZ), az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium Kisebbségi Főosztálya, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium szervezi, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke szakmai felügyeletével, a szaktanfelügyelők és/vagy a módszertani körfelelősök, valamint az erre vállalkozó magyartanárok segítségével.

A verseny célja nem más, mint anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése. A versenyen a diákok helyesírási képességét mérik.

A Szatmár megyei döntőt január 19-én, szombat délelőtt 10 órától rendezik meg a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. A jelentkezők névsorát a szervezők már várják a megye magyartanáraitól!

A verseny minden fordulóján, így a megyei szakaszon is, az évfolyamtól függetlenül egységes tollbamondást írnak, és egységes helyesírási feladatlapot töltenek ki. A versenyen kb. 110 perc áll a diákok rendelkezésére. A tollbamondás időtartama nincs korlátozva, a feladatlapok kitöltésének időtartama 90 perc. Holtverseny esetén bármilyen szintű versenyen a tollbamondások pontszáma döntő érvényű.

A megyei forduló feladatlapjai az egész Kárpát-medencére egységesek. A feladatlapokhoz részletes kulcsot, a tollbamondásszövegekhez részletes útmutatást küldenek a szervezők.

A megyei forduló helyesírási feladatlapjait és a tollbamondás-szövegeket dr. Nagy L. János (Szegedi Tudományegyetem), az országos, erdélyi döntő anyagát a verseny zsűritagjai, dr. Cs. Nagy Lajos (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Magyar Nyelvi Tanszék) és dr. N. Császi Ildikó (Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszék) tanárok készítették.

Az Implom József helyesírási versenynek 2009-től van országos döntője. A megyei forduló eredményei alapján Szatmárt négy tanuló képviselheti majd Sepsiszentgyörgyön február 7-10. között. Az országos döntőn legmagasabb pontszámot elért diákok pedig Erdélyt képviselhetik az Erkel Ferenc Gimnázium által szervezett Kárpát-medencei döntőn, Gyulán, amelynek időpontja február 22-23.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: