2017-09-08 19:30:35• hírek • Kocsis Zoltán

Hamarosan már csak emlék lesz a kitámasztott ház

Viszonyítás pont. Kolozsváron mondjuk a Mátyás-szobor, Marosvásárhelyen a vár, Székelyudvarhelyen a szoborpark. Esetleg Szatmárnémetiben a Pannónia-szálló. És egy évtizede már a „kitámasztott ház”. Más néven az „oszlopos ház”.

Az egykori zsidó leányiskola sajnos a város jellegzetességévé vált azt követően, hogy belső átalakítások következtében statikai szerkezete meggyengült, a mennyezet megroggyant. Az épület életveszélyessé vált, a Kazinczy (Stefan cel Mare) utca felőli falait csak gerendák tartották állva.

Évekig ment a pereskedés a lakosok és az önkormányzat között, mivel mindkét félnek tulajdonrésze van az épületben. Kétszer váltott vezetőséget azóta Szatmárnémeti, a jelenlegi adminisztrációnak pedig a jelek szerint sikerült végre dűlőre vinnie a dolgot.

Egy tavalyi bírósági határozat kimondja, hogy az épületet a három tulajdonos, az önkormányzat és a lakosok mellett a pénzügyminisztérium anyagi hozzájárulásával kell lakhatóvá tenni. A polgármesteri hivatal meg is egyezett a lakókkal, hogy az önkormányzat kifizeti a munkálatokat, a hat család pedig három éven belül rendezi a számlát.

A teljes beruházás 550.000 lejbe kerül, árulja el Kereskényi Gábor polgármester. „Nagyon örülök, hogy immár állványok veszik körül az épületet és nem gerendák. Túlzás nélkül mondhatom, Szatmárnémeti egyik szegénységi bizonyítványa volt az az épület, amelynek végre rendezni tudtuk a sorsát”, fogalmazott a polgármester.

Építkezési kellék a gerenda és építkezési kellék az állvány is. De micsoda különbség van a kettő között.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: