2008-06-19 10:40:09• hírek • Józsa János

Több mint 3500-an érettségiznek idén Szatmár megyében

 A tavalyihoz képest több érettségiző miatt, több központ is működik majd a megyében.

Több mint 3500 diák kezdi el hétfőn a román nyelv és irodalom szóbeli vizsgával az idei érettségit.

Az érettségire beiratkozottak száma jóval nagyobb, mint a tavalyi évben, ami annak tudható be, hogy mostantól a szakiskolákat végzett diákoknak is lehetőséget ad a törvény az érettségizésre. A vizsgaközpontok száma is növekedett - tudtuk meg Kónya László főtanfelügyelő helyettestől -, így a legtöbb Szatmárnémetiben fog működni, Nagykárolyban is több vizsgaközpont lesz és Avasfelsőfaluban, Tasnádon illetve Sárközújlakon is létrehoztak egyet-egyet.

A szóbeli vizsgák 23.-án, hétfőn kezdődnek a román nyelv és irodalom tantárggyal, majd a magyar nyelv és irodalom, végül pedig az idegen nyelv vizsga kerül sorra az első héten. Minden szóbeli vizsgára két nap áll rendelkezésre, de aki első nap vizsgázott egyik tantárgyból, másnap már megmérettethet a soron következőből. Ez a diákok magas létszáma miatt van így, hogy minél gyorsabban menjen a vizsgáztatás. A szóbeli vizsgákon a diákok kifejezőképességére teszik majd a hangsúlyt, de az először olvasott szöveg értelmezése, a rá kiírt feladatok megoldása is fontos lehet.

Az írásbeli vizsgák 30.-án, hétfőn kezdődnek szintén a román nyelv és irodalom tantárggyal, majd az anyanyelv, a matematika, végül pedig a választott tantárgyak vizsgái zárják az idei érettségit is.

Kónya László elmondta, hogy sokan megijedtek a miatt, hogy a tételek száma nagyobb, mint a tavalyi évben – tantárgyanként 300 -, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tételsor az egész programot lefedje és változatos is legyen. Ezekből húz majd a minisztérium megfelelő számú tételt, amit majd a központok a vizsga napján az internetről letöltenek és megkapnak a diákok. A magas számú tétellehetőség ilyen szempontból csak nagyobb esély arra, hogy a tételsor heterogén és sok anyagrészt felölelő lesz.

A Szatmár.ro sok sikert kíván a hétfőtől érettségiző szatmári diákoknak!

J.J. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: