2018-11-27 10:31:27• hírek • Bagosi Andrea

Hamarosan kész az új csatornarendszer Kálmándon

Pályázati forrásokból építették ki, illetve újították fel a szennyvíz, valamint az ivóvízcsatornát a településen.

Az idei évben két nagyon komoly projektet sikerült megvalósítania Kálmánd önkormányzatának. Az egyik nagy volumenű beruházás a szennyvízcsatorna hálózat kiépítése volt, melynek finanszírozását egy, a Környezetvédelmi Minisztérium által meghirdetett pályázat révén valósították meg, tudtuk meg Sütő Imrétől, a község polgármesterétől.

 

A munkálatok az idén kezdődtek meg, és év végére szinte teljes egészében, nagyjából 95%-ban sikerült is befejezni. Az eredeti pályázat hiányos volt, ezért két plusz hálózatot is ki kellett építeni az eredeti tervhez képest, de most már ezek is készen vannak, így jelenleg a község minden háztartása számára elérhető a hálózat.

 

A hálózatra való csatlakozás a lakosságnak családonként 1200-1500 lejbe került volna, azonban a polgármester kérésére a községet támogató Solomajer Alapítvány ezt finanszírozta helyettük. Az alapítvány már évek óta támogatja a települést, egy kuratórium dönt arról, hogy a rendelkezésükre álló összeget mire fordíthatják. A kapott 400 000 eurós összegből így 150 000 eurót a szennyvízcsatornára való rácsatlakozásra költöttek, ennek köszönhetően pedig a csatornázás a lakosságnak eddig egy lejébe sem került, és mindenkinek ott van az udvarán a vezeték.

 

Az alapítvány támogatásának köszönhetően a munkálatokat fúrással oldották meg, így nem volt szükség az új aszfaltozott utak átvágására. Egyedül a járdák sérültek, de ezeket a kivitelező hamarosan helyreállítja.

 

Maga a rendszer a tervek szerint jövőre fog beindulni, május-június környékén. A község saját szennyvíz- és ivóvíztisztítóval is rendelkezik, így ezt a szolgálatatást is helyben biztosítják, nem kell külső céget bevonniuk.

 

A másik nagy projekt az ivóvízhálózat felújítása volt, mely eredetileg 1986-ban létesült, ennek következtében elavult volt már. Ugyanakkor a víztorony is lyukas volt, ezt most befoltozták, de ennek cseréje is esedékes már, egy modern polietilén tartály vásárlását tervezik.

 

A vízhálózat felújítása szintén pályázati forrásból, a Fejlesztési Minisztérium jóvoltából valósult meg. A pályázatnak köszönhetően ki lett cserélve az összes fővezeték a településen.

 

A település polgármestere, Sütő Imre ezúton is szeretné megköszönni a lakosok türelmét és megértését, mellyel hozzájárultak a hatékony munkavégzéshez.

 

Kálmánd

 

Kálmánd

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: