2011-12-14 19:58:44• hírek • MTI

Hamarosan ítélkeznek Nastase ügyében

Ítéletet hirdet várhatóan csütörtökön a román legfelső bíróság abban a korrupciós perben, amelynek egyik vádlottja Adrian Nastase volt román miniszterelnök.

Eredetileg a múlt szerdán kellett volna megszületnie az ítéletnek, de akkor a bíróság elhalasztotta egy héttel annak meghozatalát és kihirdetését. Nastase 2000 és 2004 között volt Románia miniszterelnöke. 2004-ben vereséget szenvedett az államelnök-választáson Traian Basescu jelenlegi államfővel szemben, majd egy évig a képviselőház elnöki tisztségét töltötte be. Korábban Románia külügyminisztere is volt.
A képviselőház éléről kénytelen volt lemondani 2006 elején, miután egy nagynéni "titokzatos" öröksége miatt korrupció gyanújába keveredett.

A politikus családja 400 ezer dollár értékű vagyonhoz jutott örökségként kétes körülmények között. Az örökség Nastase felesége nevére íródott azt követően, hogy a 97 éves nagynéni elhunyt.
A per tárgyát azonban nem maga a "kétes" örökség képezi. A vádirat szerint ugyanis Nastase még 1999-ben megígérte Nicolae Melinescunak, az akkori pénzmosásellenes hivatal egyik vezetőségi tagjának, hogy kinevezi az intézmény élére, ha eltünteti azt az iratcsomót, amely a rejtélyes örökség ügyében indított vizsgálatot tartalmazza.
A hivatal azt követően figyelt fel Nastase vagyongyarapodására, hogy felesége bankszámláján megjelent 400 ezer dollár, amit jövedelme nem igazolt. A hivatal akkor az iratcsomót az ügyészséghez akarta elküldeni.

Ekkor lépett közbe Nastase, aki pártja egyik parlamenti képviselője révén felvette a kapcsolatot Melinescuval, és felajánlotta az alkut. 2000 decemberében a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg a választásokat, így Nastaseból miniszterelnök lett, aki még ugyanabban az évben kinevezte Melinescut a pénzmosásellenes hivatal élére. A vádirat szerint a hivatal új vezetője a korábbi egyezségnek megfelelően úgy tüntette el az iratcsomót, hogy odaadta azt Nastase egyik tanácsadójának.

Az ügyészség 2006-ban indított bűnvádi eljárást Nastase ellen, amikor már Traian Basescu volt az államfő, és a PSD ellenzékbe szorult. Az ügyészek 2007-ben vádat emeltek a politikus ellen, de jogi hiányosságok miatt visszakerült az ügy hozzájuk, majd 2009-ben újból vádat emeltek.
Nastaset megvesztegetéssel vádolják az ügyészek, akik három év felfüggesztett börtönbüntetést kérnek a volt kormányfő ellen. A politikus, aki továbbra is fontos tisztséget tölt be pártjában - a PSD országos tanácsának elnöke - ártatlannak vallja magát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: