2011-02-10 16:46:26• hírek • Póti Orsolya

Hamarosan ellenőrzik a patikákat

Romániában olyan helységekben is létesülnek új gyógyszertárak, ahol már nincs szükség többre, de ezek gombaszerű elterjedése csak a nagyobb megyékben észlelhető. A látszat ellenére megyénkben nem haladják meg az európai  átlagot - tájékoztatott Vulciu Aurelia, a Szatmár megyei Gyógyszerészkamra elnöke.

Az Egészségügyi Minisztérium múlt évi felmérése szerint Romániában 3.000 lakosra jut egy patika, míg más Európai Uniós államban átlagosan 3.400 lakosra jut egy patika. Az Egészségügyi Minisztérium a patikák elszaporodásának érdekében a gyógyszerészti törvény módosítását kezdeményezte. A változtatások újdonságokat hoznak a patikanyitás szabályozásában, de az állandó ügyeletet is szabályozza, és megtiltja a gyógyszerek internetes értékesítését.

Úgy tűnhet városunkban is gombamód szaporodnak a gyógyszertárak, hiszen amint bezár egy üzlet, patika nyílik helyébe, de kiderítettük, hogy megyénkben  - más megyékhez képest - nincs túlkínálat.

„A lakosoknak úgy tűnik, hogy városunkban is egyre több patika nyílik, azonban ez koránt sincs így, hiszen amint nyílik egy új, valahol egy másik bezár. Szatmár megyében összesen 86 patika működik, ami sem nem sok és nem is kevés; a gyógyszertárak elszaporodása kizárólag a nagyobb megyékre - Konstanca, Temesvár - jellemző. Nem csak a Szatmárnémetiben, hanem a környező falvakban is jó a helyzet, ugyanis non stop gyógyszertárak is működnek, és szakképzett patikusok szolgálják ki a vásárlókat." - tájékoztatta a Szatmár.ro-t Vulciu Aurelia, a Szatmár Megyei Gyógyszerészkamra elnöke.

Vulciu elmondta, a gyógyszerészti törvény módosulásának következtében hamarosan megyénkben is ellenőrzik a patikákat. Természetesen, ha szabálytalanságokat fedeznek fel, akkor éppen be is zárhatják a már működő egységeket.


Megyénkben elegendő gyógyszertár működik
Megyénkben elegendő gyógyszertár működik


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: