2013-05-27 15:25:29• hírek • Póti Orsolya

Hamarosan ballagnak a végzős diákok

Szatmárnémeti három magyar tannyelvű középiskolájában ezen a héten búcsúznak a XII. osztályt végző diákoktól, a nyolcadikosok ballagására pedig június 14-én kerül sor.

A ballagás szokása Magyarországon Selmecbányáról indult el az 1870-es években, amikor a helyi erdészeti és bányászati akadémia hallgatói az iskolától való búcsúzásuk gyanánt a Ballag már a vén diák... kezdetű dalt énekelték el. Hamarosan az egész országra átterjedt e hagyomány, a 20. századra már teljesen megszokott lett - áll a Wikipédián.

Szatmárnémeti három magyar tannyelvű középiskolája közül elsőként a Kölcsey Ferenc Főgimnázium rendezi meg a ballagást. Az ünnepségre május 30-án, csütörtök délután 17 órától kerül sor.

A Hám János Római Katolikus Iskolaközpont maturandusai május 31-én, péntek délelőtt 11 órától ballagnak. A végzős diákok a szokásokhoz híven a Római Katolikus Székesegyházban ünnepi szentmise keretében vesznek búcsút iskolájuktól.

Egy nappal később, június elsején, szombaton a Láncos templomban búcsúznak iskolájuktól és tanáraiktól a Szatmárnémeti Református Gimnázium érettségi előtt álló diákjai. Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik.

A nyolcadikos tanulók búcsúünnepségét mindhárom tanintézményben június 14-én, pénteken tartják. Délelőtt 10 órától a Refi nyolcadikosainak ballagására kerül sor a Láncos templomban, 11 órától a Hám János Líceum diákjai búcsúznak a Székesegyházban, délután 17 órától pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium nyolcadikos tanulói ballagnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: