2018-10-05 06:05:04• hírek • közlemény

Hamarosan Szatmár megyében is elindul a Falugazdász Program

Október 4-én Magyar Lóránd, Szatmár megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő és Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke, a város polgármestere is részt vett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Őszköszöntő Szabolcsi Almanapon, melynek részeként egy rendhagyó találkozóra is sor került Nagy Istvánnal, Magyarország agrárminiszterével. A politikusok egy közös almaszedésen vettek részt, ennek ideje alatt tárgyaltak a szatmáriak a magyar kormány képviselőjével.

A megbeszélésen szó esett a hamarosan Szatmár megyében is beinduló falugazdász-rendszerről, melynek lényege, hogy az agrárszakirányú végzettséggel rendelkező megbízottak fontos szerepet vállalnak a vidékfejlesztésben, a mezőgazdasággal foglalkozók segítésében. Felmérik a Magyar Kormány külhoni térség- és gazdaságfejlesztési programjaihoz kapcsolódó agrárgazdasági és vidékfejlesztési igényeket és javaslatokat tesznek pályázatok kiírására, valamint igény szerint segítenek a pályázatok összeállításában. Tájékoztatnak továbbá az EU-s, vidékfejlesztést és gazdálkodók támogatását célzó pályázati lehetőségekről és szakmai tanácsadást is nyújtanak a termékek és termények értékesítési lehetőségeit illetően.
 

Magyar Lóránd beszélt a miniszternek a Szatmári Termék védjegy létrehozásáról is, mellyel lehetőséget teremtenek a gazdálkodóknak, hogy termékeiket – például a bort, az erdei gyümölcsökből készült termékeket vagy a méhészek által előállított termékeket – egy közös védjegy alatt bocsáthassák kereskedelmi forgalomba.
 

„A rövid, ám hasznos megbeszélés legfontosabb eredménye, hogy hamarosan Szatmár megyében is beindul a Falugazdász Program. Magyarország Kormánya a Szatmár megyei gazdálkodók segítségére lesz a falugazdászi feladatokkal ellátott személyek által, akik szakmai tanácsadással, pályázati lehetőségek ismertetésével és akár a támogatásigénylő pályázatok megírásában is segíteni tudnak. Nagy segítség lesz ez a vidéken élőknek, hogy bővíthessék gazdaságukat, megélhetést biztosítva itthon, a szülőföldön az egész családjuk számára” mondta a találkozót követően Magyar Lóránd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: