2007-11-19 12:05:21• hírek • István Löchli

Hám János kiállítás

 Hám János püspök halálának 150. évfordulója alkalmából kiállítást rendeztek.

November 18-án vasárnap, Nm. Ft. Schönberger Jenő római katolikus püspök nyitotta meg, a Hám János püspök emlékére rendezett kiállítást, amely a Római Katolikus Püspökségen tekinthető meg.

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Ilyés Gyula szatmárnémeti polgármestere és Radu Bud prefektus is. A kiállítás tárgyait Puskás Éva restaurátor ismertette. Az érdeklődők megtekinthetik a szentéletű püspök naplóját, pecsétjét, császári kinevezését. Látható egy gazdagon aranyozott és drágakövekkel kirakott Monstrancia (Úrmutató), valamint szentelt olajtartók. Továbbá a püspök által ezüstből készített liturgikus tárgyakat is megfigyelhetjük: tömjénfüstölő, tömjéntartó, kézi gyertyatartó, sormutató, ampolnák és csengők. Hám János 1781-ben született Gyöngyösön,1857-ben halt meg Szatmárnémetiben.

A szatmárnémeti lakosok felekezeti különbség nélkül, a modern város megteremtőjének tartják. Püspöksége idején több templomot és kápolnát építettet szerte az egyházmegyében, a legnagyobb építészek tervei alapján. Megtelepítette Szatmáron a Páli Szent Vincéről elnevezett irgalmas nővéreket, az istenes Jánosról nevezett irgalmas rendű férfi szerzeteseket, valamint befejezte a székesegyház építését és felépítette a püspöki palotát.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: