2011-05-25 11:16:05• hírek • Szatmár.ro

Hám János boldoggá avatásáért

Hám János boldoggá avatásáért tart szentmisét május 25-én az egyházmegye papsága a szatmárnémeti székesegyházban.

Miközben a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye Isten Szolgája Scheffler János július 3-i boldoggá avatására készül, nem feledkezett meg Hám János (1827-1857) püspökről sem, aki életpéldája, áldásos tevékenysége alapján ugyancsak a boldogok dicsőséges körébe kerülhet.

Hám János minden idők egyik legtöbbet alkotott szatmári egyházmegyés püspöke. Neki köszönhető a klasszicista stílusú szatmári székesegyház, az ő idejében fejezték be első formájában a neobarokk püspöki palotát. Az ő alkotása továbbá a püspöki konviktus, amely a második világháború előtt 160 fiúnak nyújtott otthont, de róla beszélnek azok a középületek, amelyek ma is a város ékességei. Páratlan szociális érzékére jellemzően támogatta az iparosokat, kereskedőket, és felkarolta a szegényeket. Harminc éves püspöksége alatt a vallásos élet előmozdításáért is sokat tett: ő telepítette le a Páli Szent Vince rendjéhez tartozó irgalmas nővéreket és az Istenes Szent Jánosról nevezett irgalmas rendi szerzeteseket, ő építette zárdájukat és ő vetette meg a ferences szerzetesek zárdájának alapját is. Leányiskolát és a tanítóképzőt létesített. A szentéletű és apostoli buzgóságú püspök példaképe utódaira is nagy hatással volt. Scheffler János is több alkalommal utal rá, mint példára, nagy elődre.

Püspöki kinevezésének évfordulóján, május 25-én szerdán este hét órától az egyházmegye papsága közösen mutat be szentmisét Hám János mihamarabbi boldoggá avatásáért, a szentbeszédet Ft. Schupler Tibor, a Kálvária templom német közösségének plébánosa mondja majd. Az alkalomra szeretettel várják a kedves híveket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: