2010-07-25 20:16:18• hírek • Szatmár.ro

Halmi-Saint Marcel: 20 év

Vasárnap ünnepelték meg Halmiban azt, hogy húsz éve talált egymásra a helység és franciaországi testvértelepülése, a dél-franciaországi Saint Marcel les Valences. A rendezvényre - amely az ő kezdeményezésükre jött létre - 37 fős franciaországi küldöttség érkezett Halmiba, köztük a sain marcel-i, híres fúvószenekar tagjai.

A jubileumi ünnepség tanácsüléssel kezdődött: a halmi tanács tagjai a franciaországiakkal közösen idézték fel a kezdeteket, illetve mindazt, ami a két évtizedben történt. Beszédet mondtak: Incze Lajos, halmi polgármestere, Dominique Quet, Saint Mercel les Valences elöljárója és Jaques Serrét, a Saint Marcel-Halmi Baráti Társaság vezetője. Miután az 1990-ben kezdődött kapcsolat családi barátságokra, ismeretségre épült, 5 évvel ezelőtt a két önkormányzat is megkötötte a testvértelepülési szerződést. Ennek eredményeként a halmiak mentőautót, két autóbuszt, tűzoltókocsit kaptak ajándékba, de a franciák a Szatmár megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének is hoztak tűzoltóautókat.

A felszólalók kihansgúlyozták: az, hogy ilyen tartós a kapcsolat, annak köszönhető, hogy nem a hivatalos szervek kezdeményezték, hanem az a személyes ismeretségen alapul.

Kulturális műsor következett, amelyen a francia fúvószenekar mellett felléptek a halmi kultúrotthon tánc- és zenecsoportjai, a kökényesdi táncegyüttes. A napot ünnepi bál zárta, amelyen a résztvevők - franciák, őket fogadó családok és a Halmi Helyi Tanács tagjai - ünnepi vacsorát töltöttek el, és a kapcsolat jövőjéről tárgyaltak.


Halmi - ünneplőkkel telt meg a kulturház
Halmi - ünneplőkkel telt meg a kulturház


Fellépett a testvértelepülés fúvószenekara
Fellépett a testvértelepülés fúvószenekara


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: