2005-11-02 09:19:31• hírek • Szatmár.ro

Halloween ősi kelta hagyomány

22125689.jpgEzen a napon ünnepelték az újévet, egyszerre hódolva a Napisten és a holtak Ura előtt.
A kelták hite szerint ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Se szeri, se száma a hátborzongatóbbnál hátborzongatóbb kísértettörténeteknek.

November elsejének, Mindenszentek ünnepének előestéjén számos országban hódolnak ma is egy ősi kelta - a druidákig visszanyúló - szokásnak, amely különösen az angolszász világban terjedt el Halloween néven, de fokozatosan "globalizálódva" más országokban is megjelent.

Október 31-ének estéjén fekete-sötétvörös ruhába öltözött, ördögálarcot viselő alakok - gyermekek és felnőttek egyaránt - tűnnek fel városok utcáin. Kivájt tökökben sorra gyúlnak a gyertyák, édességért utcára tóduló gyermekek kiáltásaitól hangosak városok és falvak.

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. A druidák idejében az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - egyszerre hódolva a Napisten és a holtak Ura előtt. Az időpontot egyáltalán nem találomra választották: az évnek abban az időszakában terelték ugyanis a szarvasmarhát a legelőről az istállókba. A kelták hite szerint ezen a napon tért vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt esztendőkben haltak meg, és azóta állatok testében "léteztek". Megfelelő áldozatok bemutatásával ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, és ezáltal egyengethették útjukat a mennyei örömök felé.

Az egyházban III. (Szent) Gergely pápa (731-741) a VIII. században november elsejére tette Mindenszentek ünnepét. A megelőző nap, tehát október 31-e - főleg a középkorban - arról volt ismert, hogy boszorkányok és varázslók akkor végezték üzelmeiket.
Az Amerikába irányuló tömeges kivándorlás 1840 körül hozta létre a Halloween ünnepet. Ekkor az írországi burgonyaínség következtében ezrek vándoroltak ki az óceánon túlra és magukkal vitték szokásaikat az Újvilágba. Napjainkra a Mindenszenteket megelőző nap eredeti jelentősége alapjában megváltozott és főleg gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy élénk képzelet alkotta ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek ("jack-o-lanterna"), s rémisztőnek tűnő fenyegetésekkel házról-házra vándorolva gyümölcsöket és édességeket zsaroljanak ki az ott lakóktól ("trick-o-treating").

Közben pedig se szeri, se száma a hátborzongatóbbnál hátborzongatóbb kísértettörténeteknek. Londonban például az idén két vállalkozó kedvű "kísértetvadász" elhatározta, hogy a legmodernebb technikai eszközök segítségével leplezi le a Towerben lakozó "szellemeket". A 44 éves Ross Hemsworth és a 36 éves Andy Matthews reméli, hogy képes lesz "dokumentálni" a különösen a Towerben állítólag észlelhető paranormális jelenségeket. Tekintettel a Halloween ünnepre, különösen bíznak a sikerben.

A londoni Towerben különben a XIII. században vélték először meglátni a Canterbury-i katedrálisban 1170-ben meggyilkolt Thomas Becket szellemét. Azóta számos esetben "jelennek meg szellemek" az ősi erődítmény falai között - a VIII. Henrik által vérpadra küldött egyik feleség, Boleyn Anna, vagy éppenséggel a parlament elleni merényletről elhíresült Guy Fawkes. 1815-ben pedig a Tower egyik őre azt jelentette, hogy medvét látott kijönni az egyik kapun. Nem tudni, hogy Halloween napján látta-e, de az tény, hogy az őr két napra rá belehalt az ijedségbe.

Az Egyesült Államokban az idei Halloweenre is rányomja bélyegét a szeptember 11-i terrortámadások emléke: a legkelendőbb ruházat erre az alkalomra ezúttal a tűzoltó-egyenruha. Romániában nagyszámú turistát várnak október 31-re Branba, a hírhedt Drakula (Vlad Tepes, a "karós vajda") kastélyába. Az ünnepségek betetőzéseként álarcosbált rendeznek és a részvevők denevérbarlangban töltik majd az éjszakát.

Lengyelországban - abból kiindulva, hogy érdemes összekapcsolni a hasznosat a borzongatóval - egy katowicei véradó központban vámpíroknak, ördögöknek és boszorkányoknak öltözött orvosok és ápolónők invitálják véradásra a helyi egyetem hallgatóit. Bulgáriában főleg nemzetközi iskolák hallgatói szerveznek Halloween ünnepségeket és számos üzlet kirakatában megjelentek már az álarcok és lámpásnak kivájható tökök. Harmonet
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: