2009-03-17 17:20:14• hírek • Szatmár.ro

Hallgatólagosan: biometrikus útlevelek

A jogszabály „átment" a felsőházon a kormány által javasolt formában, annak ellenére, hogy nem kapta meg a sarkalatos törvény elfogadásához szükséges 69 szavazatot. De hétfő volt az utolsó nap, amikor dönthettünk a biometrikus útlevelekről szóló kormányrendelet elfogadásáról - magyarázta a Szenátus plenáris ülése után Cseke Attila szenátor.

- Amikor csatlakoztunk az Európai Unióhoz, bizonyos jogaink lettek, például vízum nélkül utazhatunk a közösségen belül. De úgy tűnik, egyesek nem értik: ugyanabban a pillanatban kötelességeket is vállaltunk. Kétéves lemaradást kell pótolnunk, hogy bevezessük az útleveleket, amelyek egyébként 24 tagállamban használnak, csak Bulgáriában és Cipruson nem, de úgy godolom, azok, akik a rendelet ellen szavaztak, ezzel nincsenek tisztában. Ezt kell hogy mondjam, hiszen 16 ellenszavazatot és 7 tartózkodást jegyeztek. Egyébként az RMDSZ-frakció volt az egyetlen, amely teljes létszámban jelen volt és „igennel" szavazott - nyilatkozta Cseke Attila. A szenátor emlékeztetett: kérte a Közigazgatási és Belügyminisztérium illetékeseit, hárítsák el a technikai akadályokat, hogy az útleveleket továbbra is 10 éves időtartamra állíthassák ki (ne csak 5 évre).

Amint a szenátor pénteki sajtótájékoztatóján is (újságírói kérdésre válaszolva) elmondta, a leköszönt kormány megváltoztatta a digitális arc- és ujjlenyomatot is tartalmazó, csak központilag, egyetlen helyen kibocsátott útlevelek előállításának rendszerét. Több sikertelen közbeszerzési eljárás után, az Állami Nyomda (Imprimeria Naţională) megvásárolta a szükséges korszerű berendezést és ezáltal gyártási költségek is darabonként kb. 60 euróra csökkentek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: