2008-01-13 23:25:29• hírek • Szatmar.ro

Hallgató nélkül maradnak a magyarországi egyetemek

egyetemEgyre kevesebb a jelentkező,  és az egyetemeknek is egyre több feltételnek kell megfelelniük.
Felsőoktatási intézmény idén még biztosan nem fog bezárni - mondta a Felsőoktatási Tudományos Tanács elnöke. De mint hogy évről-évre csökken az egyetemre, főiskolára jelentkezők száma, érdemes a megoldásokon gondolkodni, tette hozzá Mang Béla. Elsőként a főváros-vidék egyensúlyán, hiszen biztos, hogy az iskolák közötti versenyben először a vidékiek veszítenek hallgatót.

- Valószínűleg intézmények hallgató nélkül maradhatnak. Ez lassan be fog következni ebben a rendszerben. Én azt gondolom, hogy a magyar felsőoktatásnak itt szakmai választ is kellene adni. Meglátásom szerint az integráció még néhány intézmény kérdésében felvethető. Ez koncentrálná az erőforrásokat, ésszerűbbé tenné ezt az igen nagy intézményrendszert, hiszen 74 felsőoktatási intézmény van ma már. Ebből 31 állami, de ezekben is ésszerű lenne a párhuzamos képzéseket megszüntetni vagy közösen kiadni diplomákat, megszűntetve párhuzamos tanszékeket.

Mang Béla szerint ebben a helyzetben a felsőoktatási intézmények számára az egyik megoldás, hogy külföldi diákok számára is kínálnak kurzusokat. De szerinte az első helyen mindenképpen a felnőttképzés áll. Hiszen a már diplomát birtoklók körében is az élethossz alatt két-három pályaváltásra is látunk példákat. És a felsőoktatás ebből a felnőttképzési piacból egyenlőre nagyon szerényen részesül. Mindezekkel együtt is érdemes átgondolni egy második integrációt a felsőoktatásban - hangsúlyozta, hiszen a hozzánk hasonló országokban is jóval kevesebb főiskola, egyetem működik.
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: