2011-06-28 17:12:45• hírek • Kocsis Zoltán

Hallgassunk a műkincsekről

Az általa vezetett intézmény jogköreinek megcsonkítása miatt elégedetlenkedett George Vulturescu, a Szatmár Megyei Művelődési Igazgatóság vezetője a megyei közintézmények vezetőinek (adott esetben képviselőinek) rendes havi gyűlésén Radu Giurca prefektus és Pataki Csaba alprefektus jelenlétében.

Vulturescu sajnálatának adott hangot, hogy az általa vezetett intézménynek az elmúlt két évben folyamatosan csökkent a jogköre, minek következtében tizenöt feladatkörről hatra csökkent a tevékenységi területe. Elmondása szerint a teendőjük nagy részét a műemlékek felújításának engedélyezése és annak szemmel tartása teszi ki. Ezzel kapcsolatban viszont kiemelte, hogy négy szomszédos megye illetékesei havonta egyszer találkoznak Nagybányán, ahol a kulturális minisztérium is képviselteti magát. Minden egyes renováláshoz ezen bizottság engedélye szükséges és ezért halad néha körülményesen az ügyintézés.

Az igazgatóság tevékenységének másik jelentős részét a közkincsek nyilvántartása és gondozása teszi ki. Ezzel kapcsolatban Vulturescu egy igen furcsa kéréssel fordult a sajtóhoz: ne tegyen említést a különböző műkincsekről, nem írja meg, hogy azok hol találhatóak, mivel ezzel csak megkönnyítené a tolvajok dolgát. Ennyit a kultúra népszerűsítéséről és a közművelésről...

A beszámoló szerint az igazgatóság idén húsz műemlék-felújítási engedélyt és ugyanannyi ásatási engedélyt adott ki, míg 182 terepellenőrzést tartott, melyek során jegyzőkönyvezik a műemléket, a műkincseket.

Az igazgató kifogásolta, hogy a kormány a nemzeti össztermék mindössze 0,14%-át költi a kultúrára, miközben ez a szám Bulgáriában 0,72%, Magyarországon pedig 0,53%. Ennek következtében az intézménynek nem igazán van elég pénze könyvkiadások, kiállítások szervezésére sem, ráadásul ezek nagy része a helyi önkormányzat fennhatósága alá került. Elégedetlenségének adott hangot amiatt is, mert az általa vezetett intézménynek szüksége lenne egy archeológusra is, ám anyagi forrás hiányában a Megyei Múzeum szakemberére vannak utalva.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: