2013-09-09 13:41:25• hírek • Kocsis Zoltán

Hallani sem akar költözésről az egyetem

Hallani sem akar az esetleges költözésről a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti kirendeltsége, amely jelenleg sokkal inkább a felvételire koncentrál. Sajtóértesülések szerint azonban Dorel Coica polgármester már a következő évben az egykori kaszárnyában vizionálja a polgármesteri hivatal működését.

Az ügy a román nyelvű sajtóban robbant ki, amely Coicát idézve azt írta, hogy a polgármester ki szeretné költöztetni a megyei tanács épületéből az általa vezetett hivatalt és abba a Petőfi utcai ingatlanba költözne be, amelyben jelenleg a BBTE szatmárnémeti kirendeltsége működik. Noha a polgármesteri hivatal nem fizet bérleti díjat a megyei tanácsnak, a polgármester egyéni ambíciói a jelek szerint nem férnek meg a vendégeskedéssel. Coica olyannyira komolyan gondolja a dolgot, hogy ki is nézte az egyetem leendő otthonát: az Ady Endre utcában található egykori 5-ös számú általános iskola.

„Egy-két hete kaptunk kaptunk egy levelet a polgármester úrtól, amelyben felvetette a költözés lehetőségét. Mi ezt a levelet továbbítottuk a BBTE kolozsvári vezetőségének, az onnan kapott válasz pedig ott nyugszik a polgármester úr íróasztalán, arra várva, hogy visszatérjen szabadságáról", mondta megkeresésünkre Végh Béla, a kirendeltség igazgatója, aki ennél többet nem volt hajlandó hozzáfázni a témához, mondván: ebben ő nem kompetens.

Az igazgató megerősítette továbbá, hogy egy 1999-ben hozott városi tanácsi határozat értelmében a kirendeltség korlátlan ideig használhatja az épületet. Bért nem fizet, viszont vállalta, hogy rehabilitálja és karban tartja az építmény belső terét - erre anno 120 ezer új lejt fektettek. (Az épület külsejét a polgármesteri hivatal tette rendbe).

„Nem akarunk költözni és nem is szeretnénk ezzel a témával foglalkozni. Most minden erőnkkel a felvételire koncentrálunk, amely szeptember 9-13 között zajlik", tette hozzá Végh Béla.

Próbáltuk megtudni a polgármesteri hivatal álláspontját is az esettel kapcsolatban, de nem jártunk sok sikerrel. "Nem ismerem az ügy részleteit! Az eddigi lépeseket a polgármester úr tette, ha jövő héten visszajön a szabadságról, őt kérdezzék", válaszolt megkeresésünkre szűkszavúan Radu Roca alpolgármester.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kirendeltség lassan másfél évtizedes múltra tekint vissza. A tagozaton két szak, közigazgatás illetve óvó- és tanítóképzés működik, évente közel 600 diák látogatja az előadásokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: