2018-11-23 07:11:57• hírek • MTI

Halhulladékból előállított biogázzal üzemeltetik majd az óceánjárókat

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A kirándulóhajókat működtető norvég Hurtigruten társaság a halfeldolgozási melléktermékekből és egyéb szerves hulladékokból előállított biogázt cseppfolyósított formában fogja üzemanyagként használni.

Az óceáni közlekedéshez használt olcsó nehézolaj egyre nagyobb problémát jelent, mivel jóval szennyezőbb, mint a szárazföldi közlekedésben használt üzemanyagok. A nehézolajat használó hajók ként és egyéb szennyező anyagokat juttatnak a levegőbe, jelentősen hozzájárulva a légszennyezéshez és a klímaváltozáshoz. A biogázra való átállással azonban csökkenthető a szennyezés és az üvegházhatású gázok kibocsátása.

 

Biogáz a legtöbb szerves hulladékból előállítható: a szerves anyagot biológiai úton metánná alakítják, amely égethető és energiává alakítható. Az élelmiszeripar minden területén keletkezik szerves hulladék, amely azonban gyakran a szeméttelepeken köt ki, ahol a lebomlása során hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátáshoz.

 

A Hurtigruten jelenleg tizenhét hajót működtet, közülük 2021-re legalább hatot cseppfolyósított biogázzal akar hajtani – ez is fosszilis tüzelőanyag, ám tisztább több más alternatívánál –, valamint a megújuló forrásokból származó energia tárolására alkalmas akkumulátorokkal akarja felszerelni a vízi járműveket.

 

A 125 éves norvég vállalat betiltja a hajók fedélzetén az eldobható műanyagok használatát és forgalmazását a fenntarthatóság jegyében. A cég az Északi- és a Déli-sarkvidékre szervez utakat: mindkettő rendkívül érzékeny terület.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: