2019-08-03 05:26:55• hírek • közlemény

Halétel-főzőverseny, főszerepben a ponttyal

Idén is megszervezik augusztus 25-én a halas ételek főzőversenyét a nagykorúvá vált Partiumi Magyar Napokon. A szatmári RMDSZ közreműködésével megszervezett gasztrokulináris élményt nyújtó rendezvény alapötlete, hogy a magyar konyhaművészet egyik ritkán használt, ám annál változatosabban elkészíthető alapanyaga a hal – legyen szó folyó- vagy állóvízi fajról, húsát levesbe, pörköltként, füstölve vagy nyárson is fogyasztjuk.

A ponty előbb, a remény hal meg utoljára

Kacsó Zoltán, a főzőverseny ötletgazdája és főszervezője azt mondja, kár lenne azt hinnünk, hogy a gasztronómiai kultúránk csak a halászléig, és annak különféle változatáig terjed. A ponty, mint a legkedveltebb és legtöbbet fogyasztott uszonyos, hálás választás egy ebédhez és egy vacsorához is, hiszen ősi receptek százait hívhatjuk segítségül, ha kreativitásunk cserben hagy a konyhai mesterkedés során. Pontosan ezért esett a választás erre az alapanyagra a 18. Partiumi Magyar Napok Halétel-főzőversenyének szervezésekor.


Ősi halas receptek új köntösbe bújtatva

„A főzőverseny minden évben nagy érdeklődésnek örvend, egyre több baráti vagy családi csapat jelentkezik. Idén legkevesebb 12 féle ételre számítunk a mezőnyből. Az elmúlt 17 évben a versenyzők minden egyes alkalommal sikerült meglepjék a Pál Szabó Mihály mesterszakács vezette szakmai zsűrit. Tavaly például halhúsból készült töltött káposztát főztek a tiszafürediek, de tőlük idén is valamilyen ínyenc receptre számítunk. Az újdonságok mellett helyet kapnak a magyar tájegységekre jellemző, jól elkülöníthető ízvilágok, mint a szatmári harcsapaprikás, a szegedi halászlé vagy a balatoni, paprikás lisztben rántott keszeg” – jelentette ki Kacsó Zoltán. A megmérettetésre már lehet jelentkezni, személyesen, az RMDSZ szatmárnémeti székházában.


Nem csak az ízek számítanak

A fogások elkészítéséhez a szervezők csoportonként 3 kilogramm pontyhúst biztosítanak, a szakácsok ehhez szabadon adhatnak hozzá otthonról hozott nyers vagy fagyasztott alapanyagot. A felhasznált húsokat illetően bírák nem tesznek különbséget, a rangsor egészen mástól függ. „A zsűri aktívan részt vesz a főzésben, mikrofonnal jár körbe az asztalok között és szemügyre veszi a történteket, tippeket ad egy-két technikai fogáshoz. A végén pedig, az ízvilágon kívül, az előkészítés menetét, a kreativitást, az újragondolt koncepciót és a tálalást összevetve választják ki a nyertes csapatokat. A legjobb halételkészítők a PMN-ről idén is, mint mindeddig, okleveleket és kupákat visznek haza emlékként” - tette hozzá Kacsó Zoltán.


Segítség a segítőnek

A Szatmári Vadász Egyesület a 18. Partiumi Magyar Napok szervező csapatával közösen az egyik „tősgyökeres PMN-es” önkéntes szakács németországi gyógykezeléséhez többféle karitatív módon járul hozzá. Ebben a résztvevők segítségére is számítanak. Mindenki „főzőbája”, a fesztivál kezdete óta önkéntesként vette ki a részét a tennivalókból, többek között a szervező és kivitelező csapat számára főzött, de a gasztronómiai programok alkalmával is számíthattak szakmai véleményére, segítségére.


„A főzőversenyen való részvétel minden évben ingyenes, és ez így is marad. A regisztráló csapatok azonban egy tetszőleges összeg felajánlásával, karitatív nevezési díj címén hozzájárulhatnak a szatmáriak által jól ismert és nagyra tartott személy gyógykezeléséhez, melyet a szervezők teljes egészében átadnak a család számára. Emellett, Pál Szabó Mihály mesterszakács irányítása alatt mintegy 80-100 fő részére készítenek a helyszínen egy ízletes bakonyi halpaprikást, melyet az érdeklődők megkóstolhatnak. A kóstoló alkalmával a szervezők kihelyeznek egy adománygyűjtő dobozt, így a látogatók is hozzájárulhatnak a gyógykezeléshez.” – mondja Barta Zoltán a Partiumi Magyar Napok szervezője. 


Halételek és cáfolandó tévhitek

A 18. Partiumi Magyar Napok főzőversenyének résztvevői bebizonyítják, az uszonyosoknak igen is ott a helyük a XXI. századi magyar konyhákban. A halas receptek egészségesek és változatosak, alapanyaguk pedig a magyar gasztronómiai örökségünk fundamentumának számítanak. Ennek ellenére a halászat és a hozzá tartozó ősi magyar mesterségek kihalófélben vannak. A halfogyasztás is csökkenőben van, köszönhetően többek között annak a tévhitnek, hogy túl aprólékos munka és tapasztalatot követel egy ízletes halétel elkészítése. A Kossuth-kertben ennek cáfolatára tesznek kísérletet, a magyar tájegységek halételeinek bemutatásával.


Fő támogatók: 

Tarr Beton, Aushopping, Ecomatrix, Catena, Joy Strand, Aquavia


Arany fokozatú támogatók:

Autonet, The Dome, CBA, Promomix, Diego, Polipol, Transpink, Aquastar, La Segheria, Interbro, Electrocenter, Csíki Sör.

 
Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: