2015-08-06 11:55:22• hírek • Szatmár.ro

Halat bográcsba, tárcsára!

Még várják a csapatok jelentkezését a Partiumi Halételek Főzőversenyére

A Partiumi Magyar Napokon belül külön hagyománya van a halételek főzőversenyének, hiszen a magyar halászlének nincs párja a világon s a titkos receptek és varázsfűszerek tárháza kimeríthetetlen, akárcsak a tárcsán vagy szabad tűzön készített halételeknek. A szervezők ugyanakkor ezzel a versennyel a hal fogyasztását is szeretnék népszerűsíteni, mert ez - annak ellenére, hogy Szatmár bőven el van látva különféle vizekkel - eléggé gyermekcipőben jár még.

„Eddig már öt csapat nevezett be a versenyre, köztük a bajai és tiszafüredi csapatok - mondja a főszervezó Kacsó Zoltán - , de augusztus 20-ig még várjuk a jelentkezőket a 0751-297-787-es telefonszámon. A verseny augusztus 23-án, vasárnap, 9 órakor kezdődik a halosztással. Minden csapat 3-4 kiló pontyot kap, melyek egyenesen Tiszafüredről érkeznek a Tisza-Fisch Kft. jóvoltából. Az ételeknek 13 óráig el kell készülniük - azért mondom ételeknek, mert nem csak bográcsos halászlevet, hanem szabad tűzön vagy tárcsán sült halételekkel is  lehet versenyezni - 14 órakor pedig a zsűri kihirdeti döntését.

A pontozásnál a tálalás csinossága is számít, a fogásokat a zsűri asztalához kell majd vinni kóstolásra, a csapatok erre is készüljenek." A háromtagú zsűrit idén is Veres Ádám, Pásztor Zoltán, illetve  a Francia Gasztronómia lovagja, szakácsmester, tanár, a Mestervizsga Bizottság elnöke, Pálszabó Mihály alkotja, aki a pályán töltött 40 év tapasztalatával és tudásával osztja meg az igazi halászlé  és halétel titkát: „A legfinomabb halételek titka a megfelelő fűszerezésben rejlik, a négy alapanyagban: a friss halban, a vöröshagymában, a pirospaprikában és a sóban. Ezek segítségével, no és a nagymamától örökölt, hagyományos fűszerekkel lehet igazán ízes halételt készíteni" - vallja a zsűrielnök mesterszakács.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: