2011-07-13 10:14:21• hírek • MTI

Halasztottak a gyilkosságra buzdító ügyében

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács elhalasztotta a Tőkés László meggyilkolására buzdító kiadvány romániai vasútvonalakon való terjesztése ügyében beadott panasz megtárgyalását.

A keddre tervezett első meghallgatáson az Európai Parlament alelnökét, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökét képviselő ügyvéd, Kincses Előd jelent meg. Az mindössze néhány percig tartott, az ügy érdemi megtárgyalásához hozzá sem foghattak, mert kiderült, hogy a bepanaszolt személyt (Mihai-Florin Nahorniacot, az említett kiadvány főszerkesztőjét) téves címen idézték meg, az illető nem is jelent meg. Emiatt a tárgyalást későbbre halasztották.
A diszkriminációs kérdésekkel foglalkozó állami hivatal folyosóján tartózkodott az MTI bukaresti tudósítója is, akit e néhány perces, zárt ajtók mögött tartott megbeszélés után Kincses Előd tájékoztatott a halasztásról.

Egy május 13-i nagyváradi sajtótájékoztatón elhangzottak szerint korábban a romániai vasútvonalakon olyan kiadványt terjesztettek, amelyben Tőkés László meggyilkolására uszított egy cikk. Az írás a Stefan cel Mare egykori román uralkodó nevét viselő hetilapban jelent meg. Ezt a lapot a Vocea Ceferistului (A vasutas hangja) című kiadvánnyal együtt terjesztették, állítólag mindkettőnek ugyanaz a személy, Mihai-Florin Nahorniac a főszerkesztője.

A Stefan cel Mare szkennelt változatban megszerzett akkori lapszámának címlapján ez volt olvasható: "Nemzeti, politikai és független kiadvány, amely Románia függetlenségéért, szuverenitásáért, integritásáért és újraegyesítéséért küzd". Lejjebb pedig ez áll: "A kiadványt igazgatóján keresztül akkreditálta az Európai Bizottság, az Európai Unió, a NATO és a G8".
A Florin Bucovineanul aláírással megjelentetett írás (amelyet nagyváradi források szerint maga a főszerkesztő írt) a Romániában meglehetősen durva szitokszónak számító "bozgor" (hazátlan) jelzővel illeti Tőkés Lászlót. Azt veti a szemére, hogy az általa vezetett EMNT a kisebbségek kollektív jogainak törvénybe iktatására törekszik. Idéz egy Tőkésnek tulajdonított nyilatkozatot, amely szerint "a magyarok nem jövevények Erdélyben, hanem elvesztették országukat".


Tőkés László az EP-ben
Tőkés László az EP-ben


"Nem szégyelli magát ez a szerencsétlen 'bozgor'? Hogy képes meggyalázni azt az országot, ahol született, ahol megkapta mindazokat a jogokat, amelyek minden román állampolgárt megillettek ebben az országban? Miért nem költözöl Magyarországra, miért nem hagyod el ezt az országot, ha nem tetszik neked valami?" - írja a szerző, aki ezután felteszi a kérdést: "Hát senki nincs ebben az országban, aki golyót eresztene ennek a hazaárulónak a fejébe?".

Tőkés e mondatok miatt emelt panasz ügyvédjén keresztül a Bukarestben működő Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. A román kormánynak alárendelt szerv feladata, hogy megfigyelje és bírságolja a romániai társadalomban történő mindennemű diszkriminációs esetet. Az intézmény az Eckstein-Kovács Péter volt szenátor, egykori kisebbségügyi miniszter által kidolgozott 137/2000-es diszkriminációellenes törvény végrehajtásáért felel.
Tőkés László a bukaresti ügyészségen is feljelentést tett az említett lapot jegyző személy ellen gyilkosságra való felbujtás miatt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: