2011-05-25 08:48:18• hírek • MTI

Halasztani kellene!

Az új igazságügyi törvénykönyvek hatályba lépésének egy éves halasztását javasolta a kormánynak Gabriela Knaul, az ENSZ-nek a bírók és az ügyvédek függetlenségével foglalkozó jelentéstevője.

A raportőr, aki az igazságszolgáltatási reformról tájékozódott romániai látogatásán, kedden Bukarestben tartott sajtóértekezletet. Romániában nemrég fogadták el az új polgári és a büntető törvénykönyveket, valamint az ezekhez kapcsolódó perrendtartási jogszabályokat. Ezeknek egy része októbertől, a többi pedig 2012. január 1-től lép hatályba.
A jelentéstevő sajtótájékoztatóján elmondta: megbeszélései során azt tapasztalta, hogy a bírók többsége az új törvénykönyvek életbe léptetésének a halasztását akarja. Knaul szerint "a román igazságszolgáltatási reform haszonélvezőinek széles többsége" a halasztást óhajtja, szerintük ugyanis a túl gyors reformfolyamat miatt sérülhet a törvény érvényesülése.

A jelentéstevő szerint a bírók és ügyvédek túlterheltek, ami veszélyezteti függetlenségüket és szakmaiságukat. Knaul szerint a bíróságok és az ügyészségek nem rendelkeznek kellő létszámú alkalmazottal, ezért a raportőr azt kérte a kormánytól, hogy az új törvénykönyvek hatályba lépése előtt teljesítse a reform sikeréhez szükséges "kulcsfontosságú feltételeket". Brüsszel Románia EU-csatlakozása után is figyelemmel kíséri az igazságszolgáltatás reformját. Az Európai Bizottság többször elmarasztalta Romániát amiatt, hogy a bíróságokon általában elakadnak a perek, és nagyon későn születnek meg az ítéletek.

Catalin Predoiu igazságügyi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy számára érthetetlen, miért akarnak újabb halasztást a bírók, hiszen ezeket a jogszabályokat a parlament már korábban elfogadta, így szerinte volt elég idejük felkészülni a változásokra. A új törvénykönyvek alapjaiban változtatnák meg a román igazságszolgáltatást. A román kormány ezeknek a törvénykönyveknek az alkalmazásától reméli a bíróságok hatékonyságának növelését. A igazságszolgáltatás reformjának sikerétől vagy kudarcától függ jelentős mértékben Románia schengeni csatlakozása is.


Az új törvénykönyvek bevezetésének halasztását kérik sokan
Az új törvénykönyvek bevezetésének halasztását kérik sokan


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: