2010-05-03 16:02:13• hírek • MTI/AFP/Reuters

Halálra is ítélhetik a merénylőt

Emberölésben és India elleni háborús cselekményekben találta bűnösnek egy indiai különbíróság hétfőn azt a 22 éves pakisztáni férfit, aki a vád szerint egy terrorista kommandó tagjaként részt vett a 166 halálos áldozatot követelő mumbai támadásokban 2008 novemberében.

Mohammed Adzsmal Kaszab volt az egyetlen, aki a támadók közül életben maradt. Az ítéletet kedden hirdetik ki, a vádlottat halálra is ítélhetik. "Ez nem egyszerű emberölés volt, hanem háború - mondta M.L. Tahilijáni bíró a 1522 oldalas bírósági döntés összegzésében. - Közönséges bűnözők nem így készítik elő tetteiket. Így azok készülnek fel, akik háborút viselnek." Palaniappan Csidambaram belügyminiszter a tágyalás után azt mondta újságíróknak, hogy "maga az ítélet üzenet Pakisztánnak: ne exportálja a terrorizmust Indiába".

Kaszabot azután fogták el, hogy mumbai főpályaudvaron felvétel készült róla, amelyen egy AK-47-es rohamkarabély és egy hátizsák volt nála - mondták az ügyészek. A túlzsúfolt pályaudvaron közel hatvan embert lőttek agyon. Kaszab a merényletek első éjszakáján került rendőrkézre, miután megsebesült. Először beismerte tettét, majd később azt vallotta, hogy hamisan vádolják. A férfi hétfőn fehér öltözékben jelent meg a bíróságon, de nem reagált a hindi nyelven felolvasott bírósági döntésre.

Tíz pakisztáni fegyveres legalább 166 embert ölt meg - köztük több külföldit és az indiai gazdasági elit több képviselőjét - különböző mumbai helyszíneken, köztük két luxusszállodában és egy zsidó központban a három napon át tartó támadássorozatban.


Katona a merénylet helyszínén
Katona a merénylet helyszínén



Két indiai állampolgárt, aki ellen az volt a vád, hogy a pakisztáni Laskar-e-Taiba terrorszervezet tagja, s felderítő tevékenységet végzett a mumbai támadás előtt, valamennyi vádpont alól felmentettek - közölte a bíróság. India 38 ember ellen emelt vádat a merénylet miatt, többségük Pakisztánban él.

A mumbai merénylet miatt Újdelhi megszakította a béketárgyalásokat Pakisztánnal, mondván, hogy Iszlámábádnak először a területén tevékenykedő fegyveres csoportok, köztük a Laskar-e-Taiba ellen kell fellépnie, amelynek a vád szerint Kaszab is tagja volt. Pakisztán tagadja, hogy része lett volna a merényletekben, és közölte: eljárást folytat hét gyanúsított ellen az ügyben.

Az ítéletet néhány nappal azután hirdetik ki, hogy az indiai és a pakisztáni miniszterelnök tárgyalásokat folytatott Bhutánban, és felkérte a két ország illetékeseit, hogy tegyenek lépéseket a kétoldalú kapcsolatos rendezésére.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: