2019-02-02 08:45:28• hírek • Nagy Tímea

Halálos áldozatokkal járó sarkköri hideg az USA-ban: mégis a globális felmelegedés az oka?

Szélsőséges időjárási viszonyok köszöntöttek január végén az Amerikai Egyesült Államokra. A sarkköri hidegre a lakosság egyáltalán nem készült fel, váratlanul érte az egész országot.

A Niagara vízesés megfagyva az amerikai oldalon. (fotó: Skynews)

 

A Skynews február elsejei beszámolója szerint az amerikaiak nagy részét tüdőbetegség és fagyhalál veszélyeztette a sarkköri hideg áramlatok okozta extrém körülmények miatt. A zimankó egy hét alatt huszonegy ember életét követelte. A közép-nyugati régió átlaghőmérséklete -29 Celsius-fok alá esett, az államok meteorológiai szolgálata szerint légáramlatok -46 Celsius-fokos cidrivel borzolták a kedélyeket. Minnesota államban -70 Celsius-fokos fagyot hozott magával a légáramlat, ennek következtében figyelmeztető üzenetet tettek közzé, mely így szólt:

 

"Ezek NAGYON VESZÉLYES időjárási kondíciók. A hideg levelő puszta bőrfelülettel érintkezve 5 perc alatt teljes fagyást okozhat, ahol a szélfúvás -50 Celsius-fok alatti hőmérsékletű. A legtöbb, amit megtehet, hogy a lehető legrövidebb ideig tartózkodik a szabadban."

 

Az Egyesült Államok meteorológiai szolgálata a weboldalán és a közösségi média oldalain is megosztotta azt a képernyőfotót, melyen fehér szín jelezte a -50 fokos és annál még hidegebb hőmérsékletért felelős múlt heti légáramlatot.

 

A Niagara-vízesés megfagyva az amerikai oldalon. (fotó: Skynews)

 

A hétvége közeledtével hirtelen kellemesebb hőmérséklet köszöntött az államok lakosságára, ám ennek is lettek hátulütői. Chicago városában csütörtökön -29 Celsius-fokot mutattak a hőmérők, szombatra plusz 10 fokos "meleg" kerekedett. A nagy mennyiségű hó és jég egyszerre gyors olvadásnak indult. A hirtelen magas hőmérséklet a csatornarendszerek mellett az embereket is próbára tette, egészségügyileg megterhelő hőhullámnak élték meg a hirtelen változást.

 

A huszonegy haláleset mellett, sokan vesztették el végtagjaikat fagyás miatt (sajnos, erről nincs hivatalos adat) országszerte. A Chicago's John H Stroger Jr Hospital (a város egyik kórháza) intézményébe 50 embert szállítottak fagyott végtaggal, és ez egy intézet csak a legsúlyosabban érintett régióban található több száz közül. Dr. Stathis Poulakidas, a szóban forgó kórház orvosa eképp nyilatkozott a Newsky híroldalnak: "Ez egy horrorisztikus helyzet. Fagyás mindössze 3-10 perc alatt bekövetkezhet, függően a veszélyeztetett korától, a hidegnek kitett testfelület nagyságától, a ruházat vastagságától. Még az is befolyásolja a hideg okozta sérülés mértékét, a beteg mennyi alkoholt fogyasztott előtte." (Alkoholos befolyásoltság alatt nem érzékeljük a valós hőmérsékletet, testünket "fűti" az alkohol, így több ideig tartózkodhatunk a szabad levegőn a kelleténél, és kész a baj.)

 

Chicago a sarkköri hidegben (fotó: Skynews)

 

A fagyásos sérültek mellett a baleseti sebészeti osztályok is forgalmasabbak voltak a megszokottnál. A csúszások miatti törések, illetve az autóbalesetek áldozatai többlet munkát jelentettek az egészségügyi intézmények és csapataik számára. 
A középnyugati régióban maradva, szerdán leállították a vasúti közlekedést és a postai szolgáltatást hat államban. Légi járatok ezreit törölték, rengeteg késés történt a FlightAware weboldal szerint.  
Atlantában iskolák zártak be félvén a lehulló csapadékmennyiségtől, hiszen (szó szerint) nem készültek fel a hihetetlen téli meteorológiai viszontagságokra. Sem hókotrók, sem az útszóráshoz szükséges hozzávalók nem álltak készen - egyedi és váratlan esemény volt ez az ott élő amerikaiak számára.

 

Ezzel a nem mindennapi jelenséggel és a globális felmelegedés következményeivel kapcsolatban publikált 2018-ban a Magyar Idők híroldal egy összefoglalót. Ennek alapján nem nevezhető váratlannak és meglepőnek ez a környezeti katasztrófa. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) 2018. márciu­si beszámolójában szintén foglalkozott a fenoménnel, ezt a jelentést is feldolgozta a Magyar Idők csapata. Erre jutottak: "a klímakutatók között jelenleg is szakmai vita folyik arról, okozhatja-e a Golf áramlat teljes leállását az, hogy több édesvíz kerül az Atlanti-óceánba – egyrészt mert a globális felmelegedés miatt több csapadék hull a magasabb északi szélességeken, másrészt mert olvad a grönlandi jég." - fogalmaz a magyaridok.hu. A testület (EASAC) jelentésére alapozva az Mta.hu szakértői is közzétettek egy írást, melyben úgy vélik, az áramlat gyengülése az egyik oka az Antarktisz felmelegedésének - és az USA kelenti partján, illetve a Nyugat- és Közép-Európában tapasztalható, szokatlan téli fagynak - olvashatjuk a fent említett magyar híroldalon.

 

Egy férfi sétál a befagyott Michigan-tavon Chicago mellett

 

A jövőnket és a gyermekeink jövőjét érintő aggodalmak nem alaptalanok! Környezeti katasztrófák százainak lehetünk szemtanúi éventen. Mikor bukik meg a kapitalista világszemlélet, és veszi át helyét a környezettudatosság, a fenntarthatóság? - jó kérdés. És mit tehetünk mi, kisemberek? Vajon elég lenne valamire?

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: