2016-08-24 15:08:38• hírek • MTI

Halálos áldozatai is vannak az óriási károkat okozó földrengésnek

Erős földrengés történt Közép-Olaszországban szerda hajnalban, a katasztrófában a legfrissebb jelentések szerint legalább 38-an életüket vesztették, és több mint százan eltűntek.

A természeti csapás Umbria, Lazio és Marche régiókban okozott károkat, s az egyik legnagyobb pusztítást a Marche régióbeli Arquata del Tronto településen végezte, ahonnan 10 halottról és 20 sérültről érkezett jelentés. Hat halálos áldozatot jegyeztek fel a Lazio régióbeli Accumoliban és további ötöt Amatricében. Az utóbbi kisváros polgármestere, Sergio Pirozzi drámának" nevezte a településen történteket, és a SkyTg24 olasz hírtelevíziónak sírva nyilatkozott arról, hogy a település fele "nincsen többé". A több mint 2600 lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és a törmelékek miatt, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól segélykiáltásokat hallani. A SkyTG24 helyi tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan "szétrobbantak" a rezgésekben, s a várost porfelhő fedi be. A megrémült lakosok hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is ott vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be.

Délelőtt sokan a későn indult mentés miatt panaszkodtak, a helyiek - nem törődve a hatóságok által lezárt utcákkal - saját maguk puszta kézzel igyekeztek a romok alá szorult embereket menteni. Több kisebb település polgármestere telefonon azt jelentette, hogy az épületek jelentős része megsemmisült. A földmozgásban több kórház is megrongálódott. Az amatricei intézetből a betegeket biztonságos helyre kellett szállítani, és több más településen is hasonló intézkedésre kényszerültek. A sérültek jelentős száma miatt a hatóságok véradásra szólították fel a lakosságot.

Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője szerda reggeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a polgári védelem, a tűzoltóság és a fegyveres erők mentőegységei is elindultak a hajnali földrengés térségébe, egyes hegyi települések azonban nehezen megközelíthetők. A vöröskereszt információi szerint egy híd is összeomlott.
A polgári védelem egyik szóvivője megerősítette, hogy vannak halottak és sérültek, de mint mondta, hivatalos veszteségmérleget egyelőre nem tudnak közölni.

A hatóságok szerint a halottak száma az eddig közölteknél lényegesen nagyobb lehet, sok ugyanis az eltűnt. A RAI olasz állami televízió arról számolt be, hogy egy Marche régióbeli kis faluban, Pescara del Trontóban több mint 100 embert keresnek. A 3 óra 38 perckor bekövetkezett földmozgást Riminitől Nápolyig érezni lehetett, az olasz fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek.Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,2-es erősségűnek mérte a földmozgást, amelynek epicentruma a Rómától 170 kilométerrel északkeletre lévő umbriai Norciánál volt nagyjából 10 kilométeres mélységben. Az európai szeizmológiai központ (EMSC) 6,1-es magnitúdójú földrengésről írt, míg az olasz geofizikai és vulkanológiai intézet (INGV) 6-os erősségű földmozgásról számolt be, amelynek az epicentruma Norciától délebbre, Accumolihoz és Amatricéhez közel volt.
Az INGV újabb földrengések veszélyére figyelmeztetett. Az intézet 60 utórengést regisztrált az első nagy földmozgást követő négy órában, közülük a legerősebb 5,5-es magnitúdójú volt.

Olaszország két törésvonalon fekszik, így Európa szeizmikusan egyik legaktívabb országának számít. A mostanihoz hasonló legutóbbi nagy földrengés 2009-ben volt és az Abruzzo régióban lévő L'Aquila városát sújtotta, több mint 300 ember halálát okozva. A 20. század legpusztítóbb rengését 1908-ban jegyezték fel az országban, amikor délen, Calabria és Szicília régiókban mintegy 80 ezer ember vesztette életét a földmozgás és az azt követő szökőár következtében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: