2020-05-13 07:49:52• hírek • Blikk.hu

Halála napján egy titkos széfbe zárták Jimmy elveszettnek hitt dalait

Zámbó Jimmy (†42) eddig sosem hallott hangfelvételeit őrzi egy páncélszekrénybe zárt bőröndben barátja és zenésztársa, Jankai Béla (58)! A Király életében 12 albumot adott ki, többségük azonnal arany- és platinalemez lett, de a 2001-es tragikus halála óta megjelent újabb 12 album is a slágerlisták élmezőnyében landolt.

A rajongók nem feledik az egyedi hangú énekest, akinek kiadatlan felvételei máig léteznek: több tucat lemez lapul egy széfbe zárt bőröndben, amelynek tartalmát valószínűleg a fanatikusok sem hallhatják soha.
 

– Jimmyvel a nyolcvanas évektől együtt dolgoztunk. Segítettem a hangszerelésben, a felvételekben, szinte mindig együtt dolgoztunk a stúdióban. Sok közös élményünk volt, rengeteg olyan is, amelyekről csak kevesen tudnak – mesélte a Blikknek Jankai Béla, aki az RTL Klub szerda esti, Toplista című műsorának Tragikus sorsú sztárok című adásában is emlékezik barátjára, és a bőröndöt is megmutatja.
 

Mint mondja, a stúdióban mindent rögzítettek, azt is, amikor csak jókedvükben kezdtek el zenélni.

– Ezeknek egy része megjelent Jimmy halála után, de sok felvétel még itt lapul a bőröndben: feldolgozások, ötletelések, instrukciók, improvizációk, gyakorlások, saját dalkezdemények. Nagyjából 50-60 CD van a széfben, ugyanis amikor megtudtam, hogy meghalt a barátom, az első utam a stúdióba vezetett, és eltettem a lemezeket, hogy ne kerüljenek illetéktelen kezekbe. Hiszen Jimmy sokszor az angol nyelvű daloknál csak halandzsázva énekelt, és a felvételeken elhangzanak viccek, káromkodások is – magyarázta a Prognózis egykori zenésze.
 

Jankai Béla hosszú ideje titokban tartja, pontosan hol is őrzi ezeket a lemezeket, ahogy fogalmaz, ezek a dalok elmentek a Királlyal együtt.

– A felvételek eszmei értéke milliókban mérhető, egy igazi fanatikus nem sajnálná rá a pénzt, de nem eladó! Már eladhattam volna, mert van 5-6 hallgatható, ám nem befejezett dal, de az nem lenne méltó a barátom emlékéhez – jelentette ki Jankai Béla. – Esetleg, ha egyszer lesz egy Zámbó Jimmy-múzeum, oda kerülhet belőle, de nem szeretném, ha valaki megkaparintaná és minden kontroll nélkül kiadná a felvételeket.
 

A kincset érő CD-ket a zenész fia, Krisztián (40) is hallotta, de nem örülne, ha nyilvánosságra kerülnének.

– Amikor apuék bementek a stúdióba, ittak egy-két pohár italt, és bekapcsolt mikrofon mellett kezdtek hülyéskedni. Na, azok igazán viccesek még visszahallgatva is! Ugratták egymást, káromkodtak, mulatóst énekeltek, és bár nagyon szerethető pillanatok ezek, soha nem engedném, hogy bárhol megjelenjenek – szögezte le Zámbó Krisztián. – Ha néha rossz kedvem van, meghallgatok pár régi felvételt, de ezek nem tartoznak másra.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: