2020-01-21 10:49:07• hírek • Bede Emőke

Halála által adott másoknak lehetőséget az új életre

Az Országos Transzplantációs Ügynökség hétfő este közölte, január 19-én sor került az év első szervdonációjára.

„A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban, január 19-én történt meg az idei év első szervkivétele. Egy agyhalál állapotában levő női páciens családja ugyanis úgy döntött, felajánlják rokonuk szerveit, s ezzel ismeretlen személyeknek adnak új lehetőséget. Ezen érzelmekkel teli döntés által két, vesére váró betegnek nyújtottak reményt egy új életre. A hölgy családjának nagylelkűsége és a dr. Vitalie Morosanu által vezetett csapat erőfeszítése révén beindult az életadó gépezet” - közölte az ügynökség. A Facebookon közzétett bejegyzésből kiderül, a veséket a kolozsvári urológiai és veseátültetési klinikai intézetbe szállították, ahol sor került a beültetésre is.


Az Országos Transzplantációs Ügynökség honlapján elérhető információk szerint Romániában összesen öt központban végeznek veseátültetést. 2018-ban 523-an kerültek fel a várólistára, így december 31-re 5 255-re nőtt azon páciensek száma, akik új vesére várnak. Mi több, az ügynökség adatbázisából az is kiderül, hogy 13 várólistás beteg számára nem érkezett időben a segítség, ugyanis még azelőtt életüket vesztették, hogy új szervet kaptak volna. Mindemellett azt is tudni lehet, hogy 2018 legutolsó napján nem kevesebb mint 9900 olyan vesebeteget tartottak számon Romániában, akinek rendszeres dialízisre volt szüksége az életben maradáshoz.


Májtranszplantációra jóval kevesebben várnak. 2018-ban 138-an kerültek fel a várólistára, így az év utolsó napján összesen 573-an várták, hogy megcsörrenjen a telefon. 32 személy azonban még azelőtt elhunyt, hogy új esélyt kaphatott volna az életre. Szívátültetés elvégzésére mindössze az ország három egészségügyi központjában van lehetőség, s sajnos a várólista ezen csoporton belül is egészen hosszú. 2018-ban 29 új páciens került be a rendszerbe, 9-en sajnos idő előtt elhunytak, így december 31-én összességében 214 személy várt az életmentő szervre. Tüdőátültetésre csupán egy orvosi központban van lehetőség, de szerencsére tüdőre mindösszesen csak ketten vártak 2018. december 31-én.


2018-ban 65 szervdonor vesztette életét, kiknek 83,08 százaléka egyszerre több szerv által is segíthetett a várólistán szereplő embertársainak. Az elemzett időszakban 183 - köztük 64 élődonoros - vesetranszplantáció történt, a májátültetések száma 69 volt, a szívtranszplantációké 7, de új "otthonra" lelt 4 tüdő is.  Az ügynökség adataiból emellett az is kiderül, hogy 2018-ban 57 család utasította vissza, hogy elhunyt szerettük szerveit transzplantációs céllal kiemeljék.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: