2013-03-21 10:07:56• hírek • MTI

Haladékot kér Victor Ponta

Újabb néhány hetes haladékot kér Románia az Emberi Jogok Európai Bíróságától (EJEB) a kommunizmus idején elkobzott ingatlanokkal kapcsolatos új jogorvoslati törvény elfogadására - közölte Victor Ponta román miniszterelnök szerdán, miután hivatalában fogadta Thorbjorn Jaglandot, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) főtitkárát.

Mivel több mint ezer, ingatlanát visszaigénylő tulajdonos beperelte Romániát az EJEB-nél, az ET-hez kötődő strasbourgi bíróság 2010 végén egy modell értékű ítéletet hozott Románia ellen, és - előbb 18, majd további 9 hónapra - felfüggesztette az azonos tartalmú ügyek tárgyalását, hogy Románia működőképessé tehesse jogorvoslati rendszerét. Ha Bukarest ennek nem tesz eleget, az EJEB minden hasonló perben automatikusan Románia ellen ítél. A második határidő április 12-én jár le.

A Ponta-kabinet egy olyan tervezetet dolgozott ki, amely szerint Románia négy év múlva, részletekben kezdene kárpótlást fizetni Románia azokért az államosított ingatlanokért, amelyeket nem lehet természetben visszaszolgáltatni. Ezt az eredeti elképzelés szerint március 26-án akarta parlamenti vita nélkül, úgynevezett kormányzati felelősségvállalással elfogadtatni.
Ponta szerint azért van szükség a haladékra, hogy az új restitúciós törvény tervezetét elfogadása előtt az EJEB véleményezze.
A miniszterelnök közölte: Románia a küszöbönálló alkotmánymódosítási folyamatban is számít az ET szakmai támaszára, és ki fogja kérni a páneurópai szervezet alkotmányjogi szakértői testületének, a Velencei Bizottságnak a véleményét.

Jagland üdvözölte, hogy a romániai politikai helyzet stabilizálódott, és az alkotmányban is pontosítják az állami intézmények hatáskörét. Az ET főtitkára júliusban, Traian Basescu államfő hivatalából való felfüggesztése után maga is a Velencei Bizottságtól kért szakvéleményt: összhangban állnak-e a romániai fejlemények a jogállamisággal és demokratikus elvekkel. A szakértői testület megállapította, hogy a politikusok nyomást gyakorolnak az alkotmánybíróságra.

"Örülök annak, hogy Románia kormánya átvette ezt a módszert és alapos vizsgálatnak veti alá törvénytervezeteit, még életbe lépésük előtt. Fontos ezt a módszert az ingatlanok visszaszolgáltatását szabályozó törvényére is alkalmazni, hogy ne kerüljön több ilyen panasz a strasbourgi bírósághoz" - mondta Jagland a román kormányfővel közösen tartott bukaresti sajtóértekezletén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: