2013-09-27 11:50:36• hírek • refszatmar.eu

Hálaadó istentiszteletet tartanak Batizon

Száz éves torony címmel hálaadó ünnepséget és istentiszteletet tartanak Batizon. A vasárnap 14 órakor kezdődő rendezvény fővédnöke Sógor Csaba EP-képviselő lesz.

Van miért hálát adni. Király Lajos lelkipásztor elmondta, hogy az elmúlt három esztendőben, Isten kegyelméből a következő munkálatokat sikerült megvalósítani a Batizi Református Egyházközségünkben. Száz esztendős tornyuk a régi, elavult és már nem működő mechanikus óra helyére egy digitális vezérlésű, az angol atomórával kapcsolatban lévő időmérő szerkezetet kapott. A beszerelést Deák Endre mérnök csapata végezte, kinek nevéhez a parókiánkon lévő kapumozgatási rendszer telepítése is köthető.

A 132 esztendős padok restaurálása hat hónapot vett igénybe. Közel nyolc munkafázisra volt szükség ahhoz, hogy gyülekeztet tagja, Pintye Sándor fafaragó mester és restaurátor visszaadja a padok régi szépségét és fényét. A padlózat Muresan János, alpolgármester támogatásával újult meg. 

A szintén 132 esztendős úrasztala felső részének restaurálása két hónapot vett igénybe, ami a Batizon élő Laczkó Ferenc restaurátor keze munkája. Az asztal alsó részét a presbiterek újították fel. A karzatot a királyhágómelléki egyházkerület címere és a nemzeti lobogónk díszíti, melyek a gyülekezet tagja, Cseh Árpád adománya. A szószéken, az úrasztalán, az orgonán lévő terítők konfirmáltak és gyülekezeti tagok adományaiból készültek. Az elmúlt esztendőben a templom teljes villamossági hálózatára és ugyanakkor bővítésére került sor, melyet a Szatmárnémetiben élő Lőrincz Sándor keze munkáját dicséri. A torony belsejében és a templom raktárhelyiségében szintén felújítási munkálatok folytak, mely a szintek újrapadlózását, vakolást és festését foglalja magába. Így a toronyóra és annak vezérlése méltó helyen „tölthetik idejüket". A munkálatok Szatmári Erzsébet csapatának és a presbiterek szorgalmát dicsérik.

Az 1800-as és 1900-as éveket megörökítő anyakönyvek restaurálását Kurta József könyvkötő és restaurátor, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet könyvtárosa végezte. A közel 100 esztendős harangozóház lebontására és az udvar följavítására a presbitérium és a gyülekezet vállalkozott. A templom és parókia kerítését térkő veszi körül, mely a polgármesterek és a Helyi Tanács jókedvű adakozókedvének eredménye. Végezetül, de nem utolsó sorban igyekeztek a templom környékét is szebbé varázsolni. Az udvar egy részére Buna Miklós tiszteletbeli presbiter jóvoltából sikerült locsolórendszert kiépíteni, a presbiterek és a gyülekezeti tagok jóvoltából pedig a gyermekeknek oly sok örömöt szerző sziklakertet újjáépíteni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: