2007-02-27 16:16:35• hírek • István Löchli

A halak etetése

A nagyobb fogás érdekében szükséges a horgászat előtti beetetés.

A legújabb etetési technikák szerint a napjaink horgászversenyein, de az eredményes hobbihorgászatkor is elengedhetetlen a föld használata. Az etetőanyagba kevert, vagy a tisztán, önmagában etetésként használt föld azért nem idegen a halak számára, mert természetes, megszokott dolog számukra, hogy a vízben levő táplálékokat zömében a mederfenékről, földes közegből veszik fel.

Az etetőanyag színe: A jégolvadás után, ahogy a víz melegszik, kezdjük a fekete, piros, majd folytassuk a sötétbarna, barna és sárga etetőanyagokkal. A sárga színekkel a vízhőfok szerint már elérkeztünk a beállt, meleg hőmérsékletű vizekhez – június, július, augusztus. Az év második felében az etetőanyag-színekkel ugyanúgy próbálkozatunk visszafelé, a sárgától indulva a barna, sötétbarna, piros és fekete etetőanyagokkal. Ez a színskála a víz hőmérsékletéhez igazodik.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy hideg, felmelegedő vagy lehűlő vizekben jó a meder színével megegyező, vagy attól kis mértékben eltérő színű etetőanyag. Beállt hőmérsékletű vizeken a halak érdeklődését kelthetjük fel a meder színétől eltérő színű étellel. Alapigazság, hogy a meleg vizekben az apró testű halak a sötétebb (sötétbarna), míg a nagyobb halak a világosabb (világosbarna, sárga) színeket kedvelik. Nagyobb testű halakra, lehűlő vagy felmelegedő vizekben a víz hőfoka miatt eredményesen próbálkozhatunk a megszokottól eltérő színű (fekete, piros, sötétbarna) etetőanyagokkal, míg meleg hőmérsékletű vizekben az etetőanyag színének a meder színétől való eltérését fordíthatjuk saját javunkra.

 

Föld-típusok: Többféle földet különböztetünk meg: ezek tapadási sorrendben a legkevésbé tapadótól a legjobban tapadóig a következők: Terre de Surface, Terre de Somme, Terre d’ Etang, Terre de Fond, Ardille Humide és Terre de Riviere.

A keszegfélék, ezen belül és főleg a kisebbek, a ködöző, füstölő földeket szeretik, míg a nagyobb méretű keszegekre, pontyokra a köd nélküli, nehezebb földeket ajánlatos használni. Keverhetjük a nedvesítés előtt vagy azt követően is, így sekély vizekben fenékre, mélyebb vizekben vízközti horgászatra egyaránt jól használható.

Sárga, piros és barna színben az etetőanyagból kioldódó köd színét is megváltoztathatjuk. Mivel a szemcséknek szinte nulla a tapadása, az etetőanyag-gombócok gyorsabb ütemű szétbontásához is nagyon jól használhatjuk. Egy 500 grammos zacskó kb. 4-5 kg etetőanyaghoz elegendő. A Terre de Somme finom szemcséjű, enyhén tapadó, jól ködözött föld, a keszegfélék horgászatához ideális. Kisebb méretű, tenyérnyi keszegek horgászatakor keverhetjük etetőanyagba. Sok hal esetén ráetetésként, etetőanyaggal keverve, kevesebb, vagy nagyobb méretű keszegfélék esetén ráetetéskor önmagában használjuk. Natúr (világosbarna), fekete, sárga, színben valamint dévéres és vaníliás izésítésben létezik. Ráetetésként használva a megfelelő tapadás érdekében két zacskó (4kg) Terre de Somme-hoz fél zacskó (0.5 kg) Liant a Coller-t kell keverni.

Folytatás következik...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: