2016-11-13 15:24:34• hírek • Kocsis Zoltán

Hajszálon múlott a szatmári első helyezés a HAL-on

Szombaton és vasárnap Szatmárnémeti volt a Hajnal akar lenni kárpát-medencei népdaléneklési verseny döntőjének helyszíne, a rangos viadalon pedig a szatmári Mészáros Amanda Blanka a második helyet szerezte meg - egy hajszállal lemaradva az első helyről.

Idén immár 24. alkalommal szervezte meg a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület - a megyei tanács segítségével - a Hajnal akar lenni (HAL) népdaléneklési versenyt, amely döntőjének a hétvégén a Dinu Lipatti Filharmónia adott otthont. Érkeztek népdalénekesek a Vajdaságból, Magyarország több városából és Erdélyből - többek között Kolozs, Kovászna, Fehér, Bihar, Máramaros, Temes és természetesen Szatmár megyéből. Megyénket hat énekes képviselte.

A versenyt Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke nyitotta meg, aki a kultúra, a néphagyományok, a népdalok megtartó, identitásőrző erejét emelte ki beszédében. Azt a megtartó erőt, amire szatmári és erdélyi magyar közösségünknek oly nagy szüksége van.

A szombati elődöntőnek összesen 33 énekes veselkedett neki, mindenki három-három dalt énekelt, a zsűri döntése következtében pedig 16-an juthattak a vasárnapi fináléba. A döntések szakavatottságát pedig nehéz megkérdőjelezni, hisz a versenyzőket igazán szakértői zsűri pontozta: Berta Alexandra (a Bp. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem citeratanára), Birinyi József (népzenekutató, KÓTA társelnök, HUSZ elnök, a HAL állandó zsűritagja), Boros Erzsébet, (Csombord, a HAL nyertese), Demeter Panna Katalin (a XVII. HAL nyertese), Kanalas Zsófia (a Szabadkai Zeneiskola népzenetanára), Maczkó Mária (népdalénekes) és Szép Gyula (népzenész, népzenekutató, a Kolozsvári Állami Magyar Opera igazgatója).

A vasárnapi fináléban a korábbinál is kiemelkedőbb előadásokat halhattak a döntnökök és ezúttal bizony nem csak közhely volt, hogy nehéz dolga volt a zsűrinek. Ezt bizonyítja, hogy az első két helyezett vasárnap gyakorlatilag ugyanannyi pontot kapott - a holtversenyt a szombati pontok figyelembe vételével oldották fel.

Így a XXIV. Hajnal akar lenni kárpát-medencei döntőjét a Zalaegerszeg közeléből érkező Gubinecz Ákos nyerte, a második helyen a szatmári Mészáros Amanda Blanka, a harmadikon pedig a székelykocsárdi (Fehér megye) Szakács Imelda Melina végzett. Szavaztak egymásra a versenyzők is, itt is Gubinecz Ákos nyert, míg a közönség díjának Mészáros Amanda Blanka örülhetett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: