2011-02-14 16:56:57• hírek • Szatmar.ro

Hajózás ügyben Magyarországon

Magyarországra látogatott hétfőn Békessy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője.

Románia és Magyarország újabb közös projektre készül, tudtuk meg a környezetvédelmi ügynökség munkatársaitól. A cél a Szamos folyó hajózhatóvá tétele, a magyarországi Tokajtól egészen Kolozsvárig.

Annak ellenére, hogy megyénk területére nem volt jellemző az említett folyón való szállítás, az újszerű ötletre úgy tűnik vevő volt úgy a román, mint a magyar fél. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a szatmári környezetvédelmi ügynökség vezetője a szomszédos országba látogatott a munkálatok előkészítésének érdekében.
A terv szerint az ötletet nagyrészt Európai Uniós pénzből valósítanák meg, a határokon átívelő szállítás javítása címszó alatt.

Megyénket 74 kilométeren érintené a tervezett hajózás. Ezen a szakaszon helyenként megvan a természeti adottság ehhez, másutt a feltételek meglétének hiányában különböző munkálatokra lesz szükség, annak érdekében, hogy komolyabb vízíjárművek is közlekedhessenek rajta. A medrek biztonságossá tételében leginkább az ökológiai és árvízvédelmi megoldásokat keresik az utóbbi időben, amelyek alacsony és közép vízállású folyók esetén használhatóak inkább.

Korábban a betont és a terméskövet helyezték előtérbe, az utóbbi időben azonban próbálják kizárni ezeket, és nagyobb hangsúlyt fektetni az olyan természetes anyagokra, mint a fűz használata, amelynek gyökerei megtartják a talajt.


A jövőben akár Szatmárnémetin is áthajózhatnak
A jövőben akár Szatmárnémetin is áthajózhatnak


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: