2010-07-15 09:45:27• hírek • Szatmar.ro

Hagyományt őriznek szombatig

Megnyitotta kapuit a csalódok előtt az Aranykapu Kulturális Egyesület Szatmárnémetiben.

A hagyományőrzés, a kézművesség áll a középpontjában annak a rendezvénynek, amit az említett egyesület szervezett a Szatmárnémeti Református Gimnázium udvarán. A szerdai napon a látogatók betekintést nyerhetett a fafaragásba, illetve a gyékényfonás fortélyába.

Nezezon Enikő szervező elmondta, a gyékényfonás térségünkben hajdanán igen elterjedt volt, manapság viszont már igen kevesen emlékeznek arra, hogyan is kell végezni e műveletet. A gyermekek most ezt is elsajátíthatták és a későbbiekben talán ők is továbbadják majd gyermekeiknek, így tartva fenn a hagyományt. Az „öregek" edényalátétet, falvédőt, papucsot, és egyéb mindennapi használati tárgyakat készítettek a gyékény megmunkálásával, mára ezeket már gyárakban előállított termékekkel helyettesítjük. Ennek a kis rendezvénynek az egyik fő célja, hogy bemutassa, másképp is lehet élni, a természetes alapanyagokból készült használati tárgyak, amelyek környezetbarátok, ugyanúgy részei lehetnek mindennapjainknak, mint ahogy részei voltak dédszüleink életének.

Bú József fafaragóművész bevonásával kicsi kopjafákat, a merészebbek pedig már komolyabb kézügyességet igénylő műveket faraghattak. Főleg a fiúkat vonzotta ez a mesterség, azonban a lányok is képviselték magukat a famegmunkálásban.


Lányok is kivették részüket a fafaragásból
Lányok is kivették részüket a fafaragásból


A lányok többsége eközben rongybabákat készített, míg a legkisebbek fából készült játékokkal-, illetve az udvaron található homokozóban játszottak.

A családias hangulat volt a jellemző a szerdai napra és természetesen erre lehet számítani a továbbiakban is. A szervezők elmondták, nem szeretnének óriási tömeget a rendezvényen, mivel akkor ez elvesztené varázsát, azonban szívesen látnak minden olyan magyar családot, akik úgy gondolják a mai világban is lehet a természettel egyhangúan élni. Csütörtökön Gödri Réka tart előadást Biopatikák a háztartásban címmel, majd agyag-edénykészítés és filmvetítés várja a család minden tagját.


Egy igazi jurtát is megtekinthetnek
Egy igazi jurtát is megtekinthetnek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: