2008-12-26 14:42:53• hírek • Szatmár.ro

Hagyományos betlehemezés

Kökényesden és Csedregben idén karácsonykor sem volt olyan fiatal, aki ne indult volna saját csoportjával hirdetni az örömhírt: a két településen még mindig szokás a hagyományos betlehemezés.

- Kökényesden és Csedregben a hagyomány szerint az egészen kis gyerekek, körülbelül tízéves korig, csillaggal járnak kántálni, majd ezen életkor után már beállhatnak a betlehemesek közé - mondta el Simon Levente, a község polgármestere, aki szívesen emlékszik arra az időkre, amikor még ő is a betlehemezők táborát bővítette.

Kökényesden a „hetes„ és „kilences"  betlehem a hagyományos, azaz ennyien alkotnak egy csoportot: a rituálé, azaz a karácsonyi jelenet forgatókönyve pedig ennek megfelelően különbözik. Szentestén fél tizenkettőig járnak a faluban, majd ellátogatnak az éjféli misére. Másnap, a délelőtti mise után aztán ismét útnak indulnak, és a település összes családját megtisztelik: a szokás az, hogy ilyenkor az adományként kapott pénz egy részét felajánlják az egyházközség számára.

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt minden magyarlakta helységben szokás volt még a betlehemezés, amelynek során a kántálni induló, maszkokba, jelmezekbe öltözött fiatalok, bemutatják Jézus születéstörténetét a felkeresett családi otthonokban. Ma már nagyon kevés az olyan település, ahol szokásban van a karácsonyi köszöntésnek ez a módja, az ifjak inkább tévét néznek, zenét hallgatnak Szenteste.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: