2008-08-09 12:34:55• hírek • Szatmar.ro

Hagyományos Svábtalálkozó

 Szombat délelőtt kezdődött a sváb kisebbség XIX. találkozója, amelyet idén ismét Szatmár megyében szerveztek meg.

A régi hagyományokra épülő sváb kisebbség találkozóját immár XIX. alkalommal szervezték meg. Már az első napon szép számmal összegyűltek az érdeklődők.

A német kultúra, és a német nyelv ápolásáért életre hívott találkozót először 1990-ben szervezték meg Szamárnémetiben. A következő évben már Németország volt a rendezvény házigazdája. Azóta kialakult egy tradíció és kétévente megyénk ad otthont a találkozónak.

Az idei rendezvény - amely az Építsünk hidakat mottó szellemében zajlik - augusztus 9-én szombat délelőtt vette kezdetét a Megyei Múzeumban a szatmári svábokról szóló film vetítésével. A helyi svábokon kívül, a német kultúra iránt érdeklődőket is felfedezhettünk a jelenlévők között. Az eseményen többek között Csehi Árpád Megyei Tanácselnök és Radu Bud prefektus is tiszteletét tette.

A filmvetítést a „Kalmandi im Sathmarland” című könyv, majd a „Sathmarense” Alapítvány bemutatása követte, közben bárki megtekinthette a szatmári svábok történetével kapcsolatos kiállítást. Az első nap eseményeit Szatmárnémeti ipari létesítményeinek látogatásával zárták.

A Svábtalálkozó augusztus 10-én Terem községben 9:30 órai kezdettel egy felvonulással folytatódik, amelyet a krasznabélteki fúvószenekar kísér. A nap további részében szentmisét tartanak a Római Katolikus templomban, illetve kultúrműsorokat és sváb bált szerveznek.

 
 
P.A.

 

 


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: