2011-08-23 15:29:12• hírek • Póti Orsolya

Hagyományőrző udvar a Partiumi Magyar Napokon

Újra állni fog a jurta a Kossuth-kertben, újra megkóstolhatod a hagyományos ételeket és új értékes tárgyakkal lepheted meg magad és szeretteidet a Szatmárnémeti Aranykapu Kulturális Egyesület által szervezett kézműves vásárán.

Mint tudjuk az egyesület által szervezett  rendezvények, a  kirakodó vásárok már évek óta a PMN szerves részei. A hangulatos Mesterségek utcáján végigsétálva mindenki megtalálta a számára érdekes foglalkozást, vagy éppen kedvére válogathatott a kézműves holmik között, és megcsodálhatta a népi mesterségeket is. És nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is kedvüket lelték az olyan kézműves foglalkozásokban, mint a gyöngyfűzés, vagy a bőrdíszművesség.

Az Aranykapu évről évre újít és módosít elképzelésein, így idén is, a X. Partiumi Magyar Napokra készülve. A már megszokott Mesterségek utcáját ezúttal felváltja a Hagyományőrző udvar, melyet augusztus 27-28. között látogathatnak az érdeklődők. Itt lesz felállítva a jurta is, amely nagy szerepet kap az idei rendezvénysorozaton, hiszen több előadásra és kiállításra is sor kerül majd benne és környékén. A szervezők igyekeztek az idei eseményeket többnyire tematikusan összeállítani, főként a honfoglalás korára fektetni a hangsúlyt.

„Úgy gondolom, ha már felállítjuk a jurtát, akkor fontos, hogy megismertessük a járó-kelőket azzal a korral, amikor őseink még jurtákban életek, és lényeges, hogy egy átfogó képet adjunk ezekről az időkről. Ezért is szervezzük meg a „Honfoglaláskori életképek" című kiállításunkat, amely szakemberek anyagainak másolatait - fotókat, régészeti leleteket, rajzokat - foglal magába." - mondta el Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület elnöke.

Ide kapcsolódnak majd a vasárnapi előadások és foglalkozások is. 12-14 óra között a jurta mellett Honfoglalás kori Kézműves Műhelyre, majd 15 órától „A honfoglalás kora" címmel érdekes műsorra kerül sor Dr. Kovách Antal előadásában. Ugyanitt hallgathatják meg 17 órától Cserey Csaba és tanítványa ősi hangszeres előadását is.

Azonban idén sem marad el a Mesterségek Utcája - a népművészeti kiállítás, a hagyományos népi mesterségek bemutatója és a kirakodó vásár -, hiszen ezek is a Hagyományőrző udvar részét képzik majd. Ezzel párhuzamosan szervezik meg az Aprók csere-bere vásárát, amelynek keretében a gyerekeknek is lehetőség nyílik eladni, illetve elcserélni az általuk készített kézműves tárgyakat, ékszereket. A szervezők szeretnék, ha minél több gyerek részt venne a vásáron.

Szombaton 12 és 16 óra között ősi nomád mesterségek - nemezelés, szalagszövés - bemutatójára kerül sor. Ennek kapcsán a szervezők megkérik mindazon mesterembereket, akik szívesen bemutatnák mesterségüket a rendezvénysorozaton, jelentkezzenek az Aranykapu Kulturális Egyesületnél, a 0748-865-119-es telefonszámon.

Augusztus 27-28 között a tavalyihoz hasonlóan most is hagyományos népi ételek lesznek láthatóak és kóstolhatóak, amelyeket a Sárözújlaki Református Nőszövetség, a Bogdándi Hagyományőrzők, a Mezőpetri és Kálmándi Nőszövetség tagjai készítenek.

A szervezők a gyerekekre is gondoltak, a különböző kézműves foglalkozások mellett mesét is vetítenek. Szombaton 11 órától a „Fehérlófia" című animációs filmet vetítik, vasárnap pedig az „Ének a csodaszarvasról" című mesét mutatják be. Emellett a gyerekek idén hajfonatkorongokat készíthetnek gyöngyökből, valamint agyagtáblákat készíthetnek és a rézdomborításba, valamint a bőrdíszművességbe is betekintést nyerhetnek.

A Partiumi Magyar Napok Támogatói

Arany fokozatú Támogatók: Tarr Beton, Autonet

Ezüst fokozatú Támogatók: Korall Klinika, Rosendahl, Dominium, Confort Design, Grup West, Opel, Chevrolet, Ger-Bog, Communitas Alapítvány, Bizmann, Second Tex, No Pardon Étterem, Poszet, SVD Bau

Idén is változatos programkínálattal várják az érdeklődőketIdén is változatos programkínálattal várják az érdeklődőket

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: