2014-10-01 17:25:30• hírek • Szatmár.ro

Hagyományőrző szüreti mulatságot tartanak

Október 18-án tartja szüreti rendezvényét a Borókagyökér Hagyományőrző Egyesület.

Immár hagyomány, hogy a Borókagyökér Egyesület szüreti mulatságot szervez, amelyen a határtalan jókedv mellett jellemző az is, hogy régi néphagyományokat elevenítenek fel - akár helyi, akár székelyföldi szokásokat. Az egyesület idén október 18-án tartja a rendezvényt, a kézműves táboraik során is bevált helyszínen, a Szatmárnémetitől alig 4 kilométerre található Szelyke-tanyán.

A rendezvény a hagyományos "préseléssel" veszi kezdetét: a gyerekek lábukkal tapossák majd ki a szőlő értékes nedvét - de csak azok, akik a hagyománynak megfelelően át tudnak bújni egy karikán. Ezt követően lehetőség lesz egy meglehetősen rendhagyó bor elkészítésére. Eközben a gyerkőcök népdalokat is tanulnak, uzsonnára pedig a tanyán található kemencében sült kenyérből esznek - a zsíroskenyeret aki akarja szőlővel, akinek pedig jobban ízlik, az hagymával eheti majd.

Késő délután aztán következik a szüreti mulatság: a gyerekek és a felnőttek külön fognak szórakozni. Két órán keresztül cigányzenészek szolgáltatják majd a talpalávalót a felnőtteknek, de lesz árverés is, amelyen a szőlővel és különböző borokkal teli szőlő-koszorúra lehet majd licitálni. Fellépnek néptáncosok is: a Röpike táncegyüttes tagjai rövid műsorral hozzák meg a résztvevők kedvét a mozgáshoz. A mulatság során megválasztják a szüret két legszebbjét: a Venyige szépét és a Szőlőtőke sármját is.

S míg a felnőttek mulatnak, a gyerekek a szürethez köthető népi játékokat játszanak majd.

Akik részt szeretnének venni az élményekben gazdagnak ígérkező szüreti összejövetelen, azok bővebb információkat kaphatnak erről a 0729-677-930-as telefonszámon, a borokagyoker@gmail.com e-mailcímen, vagy a Facebookon felkeresve a Borókagyökér Egyesület oldalát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: