2019-07-23 12:00:54• hírek • Nagy Tímea

Hagyományőrző programkavalkád a 18. Partiumi Magyar Napokon

A régi szellemiség jegyében, de tucatnyi újdonsággal és igazi hagyományőrző programkavalkáddal várja a kicsiket és nagyokat a 18. Partiumi Magyar Napok.

Majd` húsz évvel ezelőtt született meg a PMN-koncepció, melyben a kulturális kincsestárunk kiemelt szerepet kapott, különös hangsúlyt fektetve a tradicionális értékeink ápolására. 

 

A kétezres évek elején a helyi és a meghívott mesterek még a helyszínen épített asztalaikon mutatták be kézzel készített portékáikat. Aztán, ahogy nőtt az esemény, úgy bővült a hagyományőrző programok kínálata. Egy-két év elteltével egész utcányi kézműves állított ki a PMN-en, akiknek a szervezők immár faházakat biztosítottak. Így született meg a Partiumi Mesterségek Utcája, ahol a főszerep immár a helyi és partiumi manufaktúráké lett.

 

Elfeledett szakmákat a történelemkönyvek lapjairól

 

A Partiumi Mesterségek Utcája már a kezdetek óta a PMN szerves részét képezi, a hagyományőrzők mégis, minden évben kitalálnak valamilyen újdonságot.

 

 

„Az Aranykapuval szinte a Partiumi Magyar Napok kezdete óta kint vagyunk és örömmel látjuk az érdeklődést, legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről. Jó alkalom ez arra, hogy a Partiumi Mesterségek Utcájában testközelből ismerkedjenek meg a kézművességgel. Lesz köztünk több olyan mester, akiknek a szakmája mára szinte feledésbe merült. A gyermekek és a tizenévesek már csak a történelemkönyvekben találkoznak néhány képpel, egy-két kifejezéssel. Biztosan akad a felnőttek között is, aki hallott a technikákról, de soha életében nem találkozott velük élőben. Ezért is lesznek érdekfeszítőek a bemutatóink és foglalkozásaink 25 kézműves részvételével, akik szíves örömest avatják be a kérdezőt a rejtelmekbe.” – árulta el Nezezon Enikő, az Aranykapu Kulturális Egyesület vezetője.

 

Színes, hagyományőrző programkavalkáddal várnak

 

A szervezők és az aranykapusok a kézműves kiállítás és vásár megvalósítása mellett azt is fontosnak érzik, hogy visszavezessék a látogatókat magyaros értékekhez, a kulturális kincsestárunkhoz. Éppen ezért, ötletes, „mindent a kéznek” foglalkozással vonják be a gyermekeket és a felnőtteket. A szemlélődést közös móka és a kreativitás váltja fel.

 

 

„Ennek érdekében állítjuk fel a jurtánkat, és tárlatot rendezünk benne, eredeti tárgyakkal keltve életre a régmúlt szellemiségét. Az elméleti ismeretek rajongóival szakértő előadóink érdekes témákat járnak majd körbe. S, hogy a gyermekek se maradjanak ki, a népi játszósarokban megmutatjuk, mivel és hogyan játszottak dédszüleink hajdanában. Persze, a kézműves foglalkozások sem maradhatnak el. A háttérmuzsikát és a talpalávalót pedig a kolozsvári Karaván együttes húzza.” – tette hozzá az egyesület vezetője, akivel szintén találkozhatunk a Partiumi Mesterségek Utcájában.

 

A Borókagyökér Egyesület szervezésében pedig a vásár mellett hagyományos mesterségek bemutatójával várja a kikapcsolódni vágyókat. Szejke Judit, az egyesület vezetője megosztotta, mi egyebet terveznek a 18. Partiumi Magyar Napokra.

 

A foglalkozásaik között kézműveskedésre is sor kerül. Az alkotás a kreativitás megtestesülése, közben egyszerre fejlődik a kézügyesség és a képzelőerő - mindez az egyesület mestereinek szakértő segítségével. Őseink mesterségeivel, szövéssel és kovácsolással ismerkednek meg a kiváncsi látogatók. A szombati nap látványos rakuégetéssel ér véget. A kerámia efféle égetéses színezése több száz éves múltra tekint vissza, a tüzes technika nem mindennapi látvány nyújt a türelmes szemlélődők számára.

 

A népzenétől a játékokig, a népi mesterségektől a kézműves foglalkozásokig: a magyar kultúra kincsestárát hozza el számunkra a 18. Partiumi Magyar Napok. Találkozzunk augusztus 20–25. között a nagykorúvá érett fesztiválon!

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: