2013-08-23 08:54:14• hírek • MTI

Hagyományőrzés az Aranykapu égisze alatt

Az Aranykapu Kulturális Egyesület idén is értékes programokkal vesz részt a 12. Partiumi Magyar Napokon.

A szatmáriak által kedvelt Partiumi Mesterségek Utcája keretén belül számos, a térségre jellemző kézműves mesterség fortélyaiba nyerhetnek bepillantást kicsik és nagyok. A vásár mellett az immár hagyományossá vált Szatmári ízek - szatmári konyha sátraiban a Sárközújlaki Református Nőszövetség, a Bogdándi Hagyományőrzők, valamint a Mezőpetri és Kálmándi Nőszövetség tagjai által, a helyszínen készített hagyományos népi ételek várják a nagyérdeműt.

Az idei nyár újdonsága az Aranykapu Népi Játszókert, melyben a gyerekek, kisebbek és nagyobbak egyaránt, természetes anyagokból - fából, vesszőből, textilből - készült eszközös népi játékokkal játszhatnak, olyanokkal, melyekkel faluhelyen nem olyan rég még nagyszüleik-dédszüleik is múlatták az időt. A legkisebbeket babasarok várja, a nagyobbacskák pedig ügyességi játékokban tehetik próbára magukat. A Népi Játszókert keretén belül a gyerekek vasárnap délelőtt 11 órától népi játékokat és hangszereket készíthetnek Sike Lajos vezetésével. A Játszókert látogatható szombaton és vasárnap 11 és 17 óra között. Az egyesület ezúton is köszönetet mond a játszókert kialakításához felhasznált régi használati tárgyak felajánlóinak. A helyszínen kis kiállítás tekinthető meg a júliusban lezajlott Mesetáborban résztvevő gyerekek alkotásaiból.

Az Aranykapu Fonó-Házban a nyár folyamán két, gyerekeknek szóló alkotóhétre is sor került: az egyik a búza és a szalma köré épült, a második pedig a hagyományos népi építészet világába kalauzolta el a gyerekeket. A Partiumi Magyar Napok keretein belül - ezúttal a felnőtt generációt is megszólítva - e két téma felidézésére, összegzésére is sor kerül majd, ugyanis Szalma az építészetben címmel érdekes előadásra kerül sor szombaton 16 órai kezdettel, a Nagysátorban; az előadó Révész Gabriella, a Magyar Szalmaépítők Egyesületének tagja. Ezt megelőzően a helyszínen a témához kapcsolódó gyakorlati bemutató is látható.

A hagyományok őrei:

Kiemelt támogatók: Szatmárnémeti Városi Tanács, Szatmár Megyei Tanács, Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Communitas Alapítvány.

Aranyfokozatú támogatók: Tarr Beton, Babytrend, Barta Ati, Autonet, No Pardon Pub.

Ezüstfokozatú támogatók: Farmacenter, CBA, Nyírbátori Sárkányfürdő, Silcomprest, Fery's Invest, Metamob, Kreativ, Inovativ, Kauftherm, Solarex, Secondtex, 2X2 Club, Panatek, Salvator, Transpink, Mindig Friss, Clinica Korall, A24

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: