2012-11-22 10:28:38• hírek • Szatmár.ro

Hagyománymentés fesztivállal

A sváb kultúra egy darabjának kiemelésével szeretnék a sváb kultúrára irányítani a figyelmet - mondja Ft. Dr. Schupler Tibor, a Strudlifest-et szervező Kálvária templom német közösségének vezetője.

November 30-án kerül sor Szatmárnémetiben, a Sváb Házban a Strudlifest-re. Ennek kapcsán beszélgettünk a szervező, Kálvária templom német közössége plébánosával, Ft. Dr. Schupler Tiborral a rendezvény ötletéről, a hagyományok ápolásáról, a közösség megtartásáról, és a sváb kultúra népszerűsítéséről.

- Atya, ez már a negyedik alkalom, hogy strudlifesztivált rendeznek. Hogyan jött ennek ötlete 2008-ban?

- Az alapötlet és a motiváció onnan eredt, hogy a svábság már háromszáz éve itt van Szatmár vidékén, és a sok megpróbáltatás - világháborúk, deportálás, exodus - után nagyon meggyengült a jelenlét. De fontos, hogy az ittlétünket, a tradícióinkat, kultúránkat elevenen tartsuk, tudatosítsuk: az itt élő színes valóságban a svábság megjelenik értékeivel! Mindezek egyik szimbóluma a strudli.

- Kiket szólított, kiket szólít meg a rendezvény?


- Első sorban a sváb eredetű személyeket szólítjuk meg, de azt is kell tudni, hogy ma már a tiszta sváb egyre ritkább, olyan a mi vidékünkön, mint a fehér holló. A házasságok kilencven százaléka vegyes, de ilyen értelemben sok a sváb kötődésű család. Ezek mellett, a fesztivál természetesen mindenkinek szól, aki szereti a strudlit. Szeretettel várjuk őket!

- Miért lehet fontos egy ilyen rendezvény a közösség megtartása szempontjából?

- Én remélem, hogy a gyökerek, az identitástudat, a hovatartozás erősítéséhez járul hozzá a Strudlifest. Ahogy Tamási Áron is mondta, valahol otthon kell lennünk a világban. Én remélem, hogy ez az esemény is segít abban, hogy itthon, otthon legyünk.

- Az elmondottak alapján akkor a sváb kultúra népszerűsítése a fesztiválnak fontos célja?


- A Strudlifest-en közel ezer emberre számítunk. A találkozás nagyon fontos. Egyrészt erősít, másrészt pedig segít abban, hogy mások is megismerjék a sváb kultúra darabjait. De nem csak a többségi nemzetiségűek felé információ, mert saját magunkat is meg kell tanítsuk kultúránkra. Eszembe jut, hogy tavaly jött egy anyuka, aki azt mondta, hogy bár ő magyarnak született, de a nagymamája sváb volt, és fontosnak tartja, hogy a gyermekei megtanulják a strudli készítésének módját. Ő indokolta így: „mert ez hozzá tartozik a mi családunkhoz".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: