2017-07-09 18:37:56• hírek • Kocsis Zoltán

Hagyományainkat nem ápolni kell, hanem művelni – ezt szolgálja a Lépésház. És nem csak…

„Hagyományainkat nem kell ápolni! Nem beteg az! Hagyományainkat művelni kell, hogy átadhassuk az utánunk jövőknek” - hangzott el vasárnap délben a Lépésház átadásán a megállapítás. Amely akár a Lépésház mottójául is szolgálhatna.

Szejke Judit, a Borókagyökér Egyesület vezetője azzal a céllal álmodott egy merészet három évvel ezelőtt, hogy megépítsen egy olyan házat, ahol kézművesek állíthatják ki portékáikat, régi mesterségek fortélyait lehet oktatni, gyerekek táborázását szolgálja, kulturális eseményeknek adjon otthont... Az ötlet azt követően merült fel benne, hogy egy magyarországi nemzetközi kovácstalálkozón látott egy hasonló kézműves központot.

Magad uram, ha szolgád nincs alapon hozzá is láttak a munkához: férjével, családjával, barátaival, az egyesület tagjaival, segítőkkel. Mindehhez pénzre volt szükség. Nem kevés pénzre. Ekkor született meg a közadakozás ötlete – lépésről lépésre alakult a költségvetés. Ezért lett Lépésház a neve. Jött segítség Székelyföldről, Bukarestből, Magyarországról – és természetesen Szatmárból is.

Vasárnap illusztris vendégek, Magyar Lóránd és Erdei István parlamenti képviselő, Pataki Csaba megyei tanácselnök, Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester, Maskulik Csaba városmenedzser jelenlétében avatták fel a Lépésházat. A Sárándi Hagyományőrző Egyesület népdalegyüttese első világháborús szatmári nótacsokorral nyitotta az ünnepséget, majd legfőbb keresztény imánkkal, nemzeti imánkkal és végül a székely himnusszal mutatták be az egybegyűltek azon értékeket, amelyeket a Borókagyökér Egyesület és a Lépésház is képvisel.

A nap folyamán fellépett a Szeredás népzene együttes, táncra perdültek a Röpike, a Ceatara, a Gemeinsam és az ököritófülpösi Fergeteges néptánccsoportok táncosai. A Sárándi férfikórus mellett énekelt Miklovics Pálma és koncertezett a Kadarcs népzenei együttes. A Lépésházban különböző, vidékünkön kevésbé ismert kézműves termékekből és a Borókagyökér Egyesületnél tanuló mesterek és inasok alkotásaiból összeállított pazar kiállítást nézhettünk meg, de láthattuk a nádudvari Népi Kézműves Iskola végzőseinek alkotásait is.

A zavartalan júliusi napsütésben a Corvus Regia Egyesület tagjainak íjászbemutatója hatalmas érdeklődést váltott ki kicsikben és nagyokban egyaránt. És ha Szejke Juditon és a Borókagyökér Egyesületen múlik, akkor nem lesz ez másként a következő években sem a Lépésházban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: