2017-02-19 08:15:19• hírek • refszatmar.eu

Hagyomány, értékek, vidámság, jótékonyság – Együtt a Refiért

Ötödik alkalommal szervezték meg az Együtt a Refiért jótékonysági estet, mely az előző évekhez hasonlóan, a hagyományokhoz híven színvonalas műsorokkal tükrözte az Alma Mater életét.

Az Milotai Nyilas István díszteremben, amelynek korszerűsítéséért gyűjtötték az adományokat, szombaton 17 órától, a már megszokott műsorvezető páros: Ary Dalma és Gáti Gábor lépett a színpadra, valószínűleg utolsó alkalommal  ilyen minőségben, lévén, hogy idén ballagnak. Mosolyukra és kedves felhívásukra Király Lajos szatmári és Tolnay István nagykárolyi esperes igei üzenetekkel buzdították a jókedvű adakozókat, akik megtöltötték a termet.

Az iskola igazgatónője, Szilágy Éva is szeretetteljes szavakkal szólt a közönséghez. Ő is utoljára köszöntött jótékonysági esten, jelenlegi tisztségében, elmondva, hogy a díszterembe székeket fognak vásárolni a begyűlő pénzadományokból, ugyanakkor légkondicionálót is be fognak szerelni. Mindkét beszerzés szükségszerűségét tapasztalhatta a nagyérdemű.

A tanárok és a diákok azt a feladatot vállalták, hogy az estét vidám hangulattal, mókával és jókedvvel töltik meg. Ez a feladat hiánytalanul sikerült is. Mekker Martin V. osztályos tanuló szavalata után az iskola kórusa Higyed Gyöngyi zenetanárnő vezénylésével, népdalokkal közvetített értéket. Csúcs Dávid, Cuculeanu Andrea tanítványa ügyesen mondott állatos mesét, majd az ötödik osztályosok műsora következet: ők népi életképeket jelenítettek meg, bevezetve a hajdani magyar falvak fonóinak világába, Varga-Bressel Christinae magyartanár felkészítésében. A táncokat Ilonczai Zsombor volt iskolalelkész tanította be. Pándi Beáta tanítványa Loga Szilárd népmondáját követően a IX. C. osztály tanulói a honfoglalás korába vezettek. Őket Elek Kinga aligazgatónő készítette fel. Simon Hunor harmadik osztályos tanuló szintén egy mondával vidított, majd Mészáros Amanda népdalcsokra gyönyörködtetett. A műsor további része is a folklóré maradt: Gáti Gábor tréfás mesét mondott, Kiss Emese és Farkas Annabella lelki töltetű népdalokat énekelt. Szatmári és mezőségi legényes zárta a színvonalas műsort.

A Szatmári Református Gimnázium szellemiségéhez hozzátartozik hagyományaink őrzése és átmentése, ezért szólt népköltészetünk és népi hagyományaink felvállalásáról minden műsorszám. A diákok visszavezettek azokhoz az időkhöz, amikor még a szavaknak súlya, hatalma és pazar csillogása volt. Élményt nyújtottak.

Az est további részében a sportterembe vonultak a meghívottak, ahol Kiss József szatmári vikárius és Nagy Sándor volt nagykárolyi esperes mondott pohárköszöntőt. Utóbbi, szintén megszokott módon, a vadat biztosította a tartalmas vacsorához. Egyházi előjárók, közéleti személyiségek, szülők, tanárok és diákok egyaránt jól érezték magukat az esten, ahol egy pohár beszélgetés mellett még jótékonykodhattak is.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: