2009-10-14 17:54:01• hírek • Ferenczi Noémi

Hadat üzennek az adócsalásnak

Példa nélküli jelenség tapasztalható megyénkben: országos szinten elsők vagyunk a gazdasági jellegű csalások számának tekintetében. A pénzügyőrség adatai szerint pedig az adócsalások száma a hatszorosára nőtt a tavalyi évhez képest.

Az idei év első kilenc hónapjában 45,85 millió lej értékű eltitkolt adót jegyeztek. Ehhez képest, a tavalyi évnek ugyanebben az időszakában csupán 7,64 millió volt a pénzügyőrség által jegyzett adócsalások összege és csupán 46 bűnvádi eljárás indult. Idén 64-re nőtt a bűnvádi eljárások száma.

A Szatmár Megyei Pénzügyőrség igazgatója, Sipos Ioan szerdán tartott sajtótájékoztatója keretében elmondta, megállapítható, hogy megyénkben drasztikusan megnőtt az eltitkolt adók összege, azonban a bűnvádi eljárások száma nem nőtt számottevően. Ez a jelenség azt jelenti, hogy akik adócsalást követtek el, azok most jóval nagyobbat „kaszáltak", mint az elmúlt években.

A pénzügyőrség szakemberei július és szeptember között 129 áruszállító járművet ellenőriztek, 64 esetben találtak hiányosságokat és 151 500 lej értékű pénzbírságot szabtak ki. Elkoboztak közel 14 ezer kiló gabonát, 10 447 kiló gyümölcsöt és zöldséget, 259 liter alkoholt, 513 kenyeret és három járművet.

Szerdán reggel 14 felügyelő megkezdte a halmi duty-free boltok ellenőrzését, ami azt jelenti, hogy a következő időszakban éjjel-nappal figyelni fogják az itt bonyolódó áruforgalmat. Mindezt annak érdekében, hogy rájöjjenek, hogy kerül vissza az országba a nagy mennyiségű zárjegy nélküli dohányárú. Sipos szerint, igen korlátolt az akció sikeressége, ugyanis a cigarettacsempészeknek nemzetközileg kiépített hálózatuk működik, mely leleplezése igen nehéz feladat. Az alapos megfigyelés azonban közelebb viheti a hatóságokat az érintette személyek leleplezéséhez - tette hozzá az igazgató.


Sipos sajtótájékoztató keretében számolt be az intézmény nagyszabású akciójáról
Sipos sajtótájékoztató keretében számolt be az intézmény nagyszabású akciójáról


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: