2009-02-20 14:42:35• hírek • Ferenczi Noémi

Hadat üzennek a baleseteknek

Tanuló vezetők számára tartanak előadássorozatot a rendőrség munkatársai a közúti balesetek számának csökkentése érdekében. Az előadások lényege: felhívni a kezdő sofőrök figyelmét a körültekintő vezetés fontosságára, hiszen a statisztikák szerint nagyon sok baleset okozói a tapasztalatlan sofőrök.

A hatóságok gyakran hangoztatják, hogy egyre több közúti baleset történik, mind megyénkben, mind szerte az országban, és a számadatok szerint gyakran kezdő, tapasztalatlan sofőrök okozzák azokat.

Ennek visszaszorítása érdekében egy nagyszabású akció kezdődött, mely során minden szatmári autósiskolában - és tervek szerint, a jövőben a középiskolákban is - előadásokat tartanak az előzékeny és óvatos vezetés fontosságáról, annak szerepéről a balesetek elkerülése érdekében.

Pénteken munkatársunk részt vett egy ilyen jellegű előadáson. Felicia Hrihorisan rendőrtiszt rendkívül közérthetően taglalta a biztonságos vezetés főbb befolyásoló tényezőit, mind az emberi tényező, mind a körülményekhez való igazodás szempontjából. Például, hogy mennyiben befolyásolja a sofőr reakcióidejét egy kávé illetve energiaital elfogyasztása, a cigarettázás, a zenehallgatás. A hasznos tanácsokon kívül, sok érdekességről is szó volt: a férfi kezdő sofőrök többször okoznak balesetet, mert azt hiszik, hogy már egy év után megtanultak vezetni, míg a hölgyek sokkal óvatosabbak, ők csak 3-5 év után érzik úgy, hogy teljes mértékben uralják a járművet.

„Egy tanulmány szerint az elmúlt hat év során egyre több azoknak a baleseteknek a száma, melyeket a 18 és 25 év közötti kezdő sofőrök okoznak. Természetesen, nem okolhatóak kizárólag a kezdő sofőrök a balesetek miatt, hiszen a közlekedés túlterhelt, jelenleg Romániában több mint 5 millió jármű van bejegyezve, és több mint 6 millióan rendelkeznek jogosítvánnyal, az úthálózat pedig szinte semmit sem változott '90 óta"- magyarázta az előadáson .

Felicia Hrihorisan, rendőrtiszt tartott előadást a biztonságos vezetésről

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: