2014-09-03 16:41:15• hírek • Kocsis Zoltán

Hadat üzen az RMDSZ a választási hirdetéseknek!

Kaotikus, minden képzeletet felülmúló és főleg törvénytelen - így nézett ki Maskulik Csaba szerint Szatmárnémeti a május választások előtt. Az RMDSZ akkor megígérte, szerdán pedig leadta a kampányplakátok, bannerek és kültéri propagandaanyagok kihelyezését szabályozó tervezetét, emelte ki Kereskényi Gábor.

A Hegyi úton a Burgya-saroktól a Petrom benzinkútig nem kevesebb mint 47 választási banner „pompázott" az autósok feje fölött májusban, az európai parlamenti és az időközi választások előtt. És akkor még nem beszéltünk a fél tömbházakat beborító hirdetésekről vagy a teljes vasúti aluljárót "felöltöztető" választási kalandorokról. Az RMDSZ akkor megígérte, hogy a városi tanácsi frakciója olyan határozatterveztet dolgoz ki, amely igyekszik megakadályozni a hasonló állapotok megismétlődését. „A kültéri propaganda-elemek akkor teljes mértékben elcsúfították a várost. Ezt szeretnénk megakadályozni a jövőben", jelentette ki Kereskényi Gábor parlamenti képviselő. A határozattervezetet pedig Maskulik Csaba tanácsos mutatta be.

„Az erdélyi városokban láthattuk, lehet másként is kampányolni. Nagybánya, Nagyvárad, Kolozsvár - szinte alig láthattunk plakátokat, bannereket", kezdte Maskulik. „Arról nem is beszélve, hogy a 185/2013-as törvény kimondja: a városnak szabályozási kézikönyve kell legyen. Mondanunk sem kell, hogy ez azóta sem készült el", tette hozzá.

Az RMDSZ elképzelései szerint a következőkben tilos lesz plakátokat, bannereket, ponyvákat kifüggeszteni, kiragasztani a közvilágítás, a közlekedési lámpák, hidak, felüljárók oszlopaira, telefonfülkékre, ingatlanokra - kivéve pártépület -, közintézmények épületeire. Újdonság viszont, hogy a tervezet szerint nem kerülhet kampányplakát a tömegközlekedési vállalat buszaira és a taxikra sem. És tilos lesz a hangos reklám is - nem járhatják tehát a várost a hangszóróval felszerelt járművek.

Amelyik jelölt/párt ezt megszegi, azt 2500-5000 lejes bírsággal lehet sújtani - minden egyes alkalommal, amikor megszegi a határozatot!

Az RMDSZ elképzelése szerint tehát a következő kampányokban csakis a polgármesteri hivatal által kihelyezett pannókra, illetve a különböző reklámcégek által adminisztrált plakátokra lehet majd választási hirdetést kihelyezni.

„Kaotikus, minden képzeletet felülmúló és helyenként törvénytelen volt az, amivel májusban szembesülhettünk. A bannerek, plakátok ablakokat takartak el, az autósok látását zavarták. Ezt szeretnénk megakadályozni és azt szeretnénk elérni, hogy Szatmárnémeti európai városhoz méltóan nézzen ki kampány ideje alatt", magyarázta Maskulik.

Az RMDSZ által szerdán benyújtott határozattervezetet a következő ülésén vitathatja meg a városi tanács.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: